Kullandığım Su bardağı ölçüsü 200 ml
Kullandığım Fırın Tepsisi 40 cm çapında
Baklava Tarifi için
Malzemeler
2 adet yumurta
1 cay bardağı sivi yag
1 cay bardağı yoğurt
1 cay bardağı sut
1 fiske tuz
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı limonun suyu ( veya 1 tatlı kaşığı sirke )
ve alabildiği kadar un
uzerine dökmek için
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı eritilmiş tereyağı yarim
su bardağı zeytin yagi
acmak için
250 gr buğday nişastası
ici için
2,5 su bardağı kırılmış ceviz
Şerbeti için
5 su bardağı toz seker
5 su bardağı su
Çeyrek limon
Baklava nasıl yapılır
Şerbet için once toz sekeri, suyu ve limonu kaynatıp baklava şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakın.
Hamuru için;
yumurtayı, siviyagi, sutu, yoğurdu, tuzu, kabartma tozunu, limonun suyunu iyice karıştırıp azar azar unu ekleyin ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapin.
Not; Burada da baska bir detay hamurunuz asla sert olmamali
Baklava hamurunu 40 bezeye bolun uzerine temiz bir bez örtüp 15 dakika dinlendirin
Not; Burada bir detay var hamurlari açarken ortam sicak yada ilik olmali, tum pencereler kapali olmali bu sayede hamurunuz parçalanmaz. Hava sicak olsa bile asla kapi pencere açik olmamali.
yaptığınız bezeleri ilk once 5 tanesini cay tabağı kadar acın aralarına nişasta serpin üst üste koyun ve biraz nişastayla oklava yardımıyla açılabildiği kadar acın tepsiye yerleştirin
tepsinin kenarlarından sarkan fazlalıkları bıçakla kesip üstüne yerleştirin
diger 15 bezeyi de 5’er 5’er acip tepsiye ayni şekilde yerleştirin kenarlarındaki fazlalıkları bıçakla kesin kestiğiniz fazla yufkaları birbirinden ayırarak yufkaların üstüne yerleştirin ve üstüne kırılmış cevizi serpin ( isterseniz 10 kat arayla 2 katına ceviz serpin)
diger bezeleride ayni şekilde 5’er 5’er veya 10 yufka üst üste olacak şekilde aralarına nişasta serperek acın cevizlerin üstüne yerleştirin fazla kenarlarını ayni şekilde kesin ve aralarına yerleştirin
sadece en üstüne gelecek katın kestiğiniz parçaları üstüne değil altına yerleştirin ve keskin bir bıçakla resimde ve videoda görüldüğü gibi kesin
Üzeri için tereyegini eritin siviyag ve zeytin yağıyla karıştırıp baklavanın her tarafına gelecek şekilde dokun ( tereyağın üstünde ve altında biriken köpüğünü alın)
önceden istilmis 180 derece fırında uzeri biraz kızarana kadar pisirin ve firinin ayarını 170 veya 160 dereceye düşürün ve baklavanız güzelce kızarana kadar pisirin
baklavanızın kitir kitir olmasını istiyorsanız şerbetiniz ılık baklavanız soğuk olacak şekilde şerbetini dokun
ben çok kitir sevmem birazcık yumuşak olsun derseniz ilik şerbeti ilk sıcaklığı Çıkan baklavanın üstüne dokun Baklavanız şerbetini çekip soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz
Afiyet Olsun A-Z Hazırlayan : Safiye Aras :) Hayalimdeki Yemekler
asagidaki fotograf ve videolar bana aittir :)
Yorum Gönder
Yorumlarinizi direk yazabilirsiniz.