31.03.2016

KAKAOLU KEK (ARAP KIZI) TARİFİ








Kullanılacak malzeme:
  • 2 yumurta,
  • 1,5 su bardağı yoğurt,
  • 1,5 su bardağı tozşeker,
  • 1 kahve fincanı kakao,
  • 2-2,5 su bardağı un,
  • 125 gr margarin,
  • 100 gr hindistancevizi,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 paket kabartma tozu.

Yapılışı:

Yumurta ve şeker porselen bir kâsede krema kivamina gelinceye kadar çırpılır. Bu karışıma, yogurt , vanilya
eritilmiş margarin ve
 kakao ilave edilip karıştırmaya devam edilir. Bu karışımdan 1 çay bardağı üzerini süslemek için ayrılır. Kalan hamura kabartma tozu ve un ilave edilerek karıştırılır. Sonra yağlanmış unlanmış kek kalıbına boşaltılır. Orta ısılı fırında(170°)  40 dakika pişirilir. Kek piştikten sonra ayrılan 1 bardak karışım
kekin üzerine bir spatulayla yayılır. Söndürülmüş firinda 3-4 dakika bekletilerek çıkarılır. Servistabağına alınıp soğumaya bırakılır. Istenirse üzerine bolca
 hindistancevizi serpilerek servis yapılır.


NOT: Ben uzerine kuvertur çikolata ve sut kremasi ile ganaj yapip doktum. Orjinal tarifte un koymadan önceki halinden biraz alıp üzerine dökülüyor


26.03.2016

Tarhana Çorbası



Osmaniye-Adana mutfaginin en sevdigim yemeklerinden biri nefis tarhana corbasidir. Yapmasi zahmetli olan bu corba tam bir şifa deposudur. 


Malzemeler (6 kisilik icin)

1 tabak kadar tarhana
1 iri diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı sivi yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatli kaşığı nane
Tuz, karabiber, pulbiber


Hazırlanışı :

Tarhanaları tencereye koyun ve uzerine dort parmak geçecek kadar su dökün. Ocağın altını yakıp tarhanaları yirmi dakika kadar kaynatın. Rengi açılıp parçalanmaya başladığında blendırdan geçirin. 
Sarımsağı sarımsak dövücüde iyice ezin icine yarim su bardagi su ekleyin. 

Ayrı bir tavada sıvı yağını kızdırıp salcaları ekleyin ve kokusu çıkana kadar pişirin. Naneyi ekleyin, ezilmis sarimsagı suyu ile beraber ekleyin. Biraz tavada kaynatıp çorba tenceresine aktarın. İçine tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip corba tenceresini bir taşım kaymatın. Ve çorbamız servise hazırdır. Afiyet olsun. 





25.03.2016

Karnabahar kizartmasi



KARNABAHAR KIZARTMASI

MALZEMELER

Orta boy karnabahar

Sosu; 
3 tane yumurta 
1 çay bardağı un 
Yarım çay bardağı süt
Yarım çay kaşığı karbonat
Tuz ,karabiber
Galate unu (yada kızartılmış ekmek ufağı)

YAPILIŞI

Karnabaharı çiçek çiçek açalım beş dakika haşlayalım. 
Yumurta , süt un tuz karabiber ve karbonatı karistirma kabına  alalım çırpalım. 
Haşlanmış , sogumuş karnabaharı önce soso bandırıp ,galeta ununa yada kızartılmış ekmek ufağına bulayalım bol kızgın yağda kızartalım. 
Afiyet olsun 


Lazanya Tarifi


  • Yarım paket lazanya
  • 300 g kıyma
  • 2 adet  soğan
  • 2 adet domates
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
Beşamel sos için;
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
Üzeri için;
  • Kaşar peyniri 

Lazanya Tarifi'nin Yapılışı

Geniş bir tavaya sıvı yağı alın. Küçük küçük doğradığınız soğanları ilave edin, biraz kavurduktan sonra üzerine kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edin. Kıymalar yeterince kavrulunca doğradığınız sarımsakları ve kabuğunu soyup küp küp doğradığınız domatesleri de ilave edin ve orta ateşte 10 dakika kadar daha soteleyin. Üzerine salçayı ekleyerek kavurun ve yaklaşık 1 su bardağı sıcak su ekleyin. Tuzunu da ekledikten sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. 


Beşamel sos için tereyağı ve unu küçük bir tencereye koyun ve orta ateşte kavurun. Üzerine sütü azar azar ekleyin ve topaklanmaması için sürekli çırparak karıştırın. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın.

NOT : Lazanya paketleri üstünde haşlanacak yada haşlanmayacak ibaresi oluyor, ona göre yapın. Haşlamaya üşenenler beşamel sosun kıvamını daha sıvı yapsın.


Kıymalı sos ve beşamel sos hazırlandıktan sonra ısıya dayanıklı bir fırın kabını biraz yağlayın ve tabanına lazanya dizin. Lazanyaların üzerine biraz beşamel sos dökerek güzelce yayın. Ardından üzerine kıymalı harçtan dökün. Üzerine tekrar lazanya koyun. Bu işlemi malzemeleriniz bitene kadar devam ettirin. En üstteki lazanyalara tekrar beşamel sos dökün ve kaşar peyniri rendesi serpin. Lazanyaların yumuşaması için 10-15 dakika kadar bekletin.. Son olarak 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Üzeri tamamen kızarınca dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.






19.03.2016

16.03.2016

Viking gemi pastasi

Butik pastaciligin sevdigim en guzel yani ozel tasarim isi olmasi. Mesela bir cocugun kirilmis sevdigi bir oyuncagi dogum gununde pasta olarak ona supriz yapilmasi 😊💕 Sevgiyle yapilan her is mutluluk verir. Birde yapilan emek begenilce daha da katlanir. 😌 Gulizar hanimin oglu icin yaptigim pastada boyle oldu. Onlar mutlu ben mutlu 😄💚💚💚 . Bizim ufakliklar biraz zor ayrildilar pastadan ama 😁



via Instagram http://ift.tt/1MmXABn

11.03.2016

İnstagram'dan blogger'e post yayinlama



Hayirli Cumalar, bir iki ay önce kesfettigim ve hala da kesfetmeye calistigim bir uygulamayi anlatacagim sizlere, ama bu yazim ozellikle blogunu ihmal etmekten yakinanlara, "instagram cikti blogculuk öldü" diyenlere, ah suraya koydugum tarifler direk bloguma gitse diyenlere, yani bloggerlere gelsin 😁 ah bizi biziii 😂 . . 

Simdi bunu bize saglayan programin adi IFTTT. Acilimi; if this than that. (Eger bu olursa sunu yap) .

 Hayalgucunuze bagli olarak super seyler yapabileceginiz uygulama. mesela her gece saat 10'da ertesi gunun hava durumu push notification olarak gelsin diyorum geliyor yada nasa'da gunun astronomik fotografi telefonun arkaplan resmi olsun diyorum, oluyor.

 The New York Times'da icinde Turkiye gecen bir makale yayinlandigi anda bildir diyorum, bana aninda haber veriyor.

 Eve gelince wifiyi ac, yataga girince sessize al, o gun tum arayanlarin listesini otomatikman google drive'a at vb zilyon tane kurgu..(Eksi sozlukten alinti) . .

 IFTTT kullandığınız sosyal medya ve diğer uygulamaları birbirine bağlayan ve birinde yapılan etkinliğin diğer uygulama üzerinde bir işlemi tetiklemesini sağlayan oluşumdur.. . .


 Ben simdilik sadece ingtagrami blogger'e bagladim. Mesela bu yazim direk bloguma da gidecek tipki dunku borek tarifi gibi 😄. 

Daha ayrintili bilgi icin google a veya eksi sozluge bakabilirsiniz 😊💕 #ifttt #blogger #blogpost #blogeuse

Sodali çitir börek


via Instagram http://ift.tt/1QQkof0

Merhaba, misafirleriniz ve okuldan gelecek olan çocuklarınız için nefis çıtır çıtır bir börek tarifi veriyorum. Bu tarifle iki tepsi börek çıkıyor.

Malzemeler
 6 adet yufka
200 gr. tereyağı 
1 şişe maden sodası . . 


İç malzemesi: Beyaz peynir yada haslanmis baharatlanmis patates 


Üzeri için: 1 yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, çörekotu . . 


Tereyağını eritin. Sodayı ekleyip iyice karıştırın. Bir yufkayı düz bir zemine serin. Üzerine hazırladığınız karışımdan 5 veya 6 yemek kaşığı döküp fırçayla yayın. Üzerine ikinci yufkayı serin aynı şekilde soslayın. Üçüncü yufkayı serip aynı şekilde soslayın. Elde ettiğiniz soslu 3 kat yufkayı önce dörde sonra her parçayı beşe bölüp 20 adet üçgen elde edin. Her üçgenin geniş kısmına ic harctan koyup kenarlarını katlamadan düz sarın. Yağlanmış tepsiye dizin. Kalan sosa yumurta sarısı ekleyip böreklerin üzerine sürün. çörekotu veya susam serpin. 190 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

9.03.2016

Hunerli bayanlar pandispanya dosyasi

Seneler önce kaydettigim, çook onceleri deneyip memnun kaldigim hunerli bayanlar  
MÜGE HÜNER hanimin pandispanya tarifi dosyasi




KLASİK SADE PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler
· 4 Adet Yumurta
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Un
· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
· 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
· 1 Paket Kabartma Tozu
· 1 Paket Vanilya
KLASİK KAKAOLU PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler
· 4 Adet Yumurta
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
· 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
· 2 Yemek Kaşığı Kakao
· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
· 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
· 1 Paket Kabartma Tozu
· 1 Paket Vanilya
NİŞASTALI SADE PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler
· 4 Adet Yumurta
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Un
· 1 Türk Kahvesi Fincanı Mısır veya Buğday Nişastası
· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
· 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
· 1 Paket Kabartma Tozu
· 1 Paket Vanilya
NİŞASTALI KAKAOLU PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler
· 4 Adet Yumurta
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
· 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
· 1 Türk Kahvesi Fincanı Mısır veya Buğday Nişastası
· 2 Yemek Kaşığı Kakao
· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
· 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
· 1 Paket Kabartma Tozu
· 1 Paket Vanilya
YOĞURTLU SADE PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler
· 4 Adet Yumurta
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Un
· 1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt
· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
· 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
· 1 Paket Kabartma Tozu
· 1 Paket Vanilya
YOĞURTLU SADE PANDİSPANYA (18 cm'lik kalıp için)
Malzemeler
· 3 Adet Yumurta
· 3 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
· 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
· 1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt
· 1 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
· 2 Yemek Kaşığı Kaynar Su
· 1 Paket Kabartma Tozu
· 1 Paket Vanilya
YOĞURTLU KAKAOLU PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler
· 4 Adet Yumurta
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
· 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
· 1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt
· 2 Yemek Kaşığı Kakao
· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
· 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
· 1 Paket Kabartma Tozu
· 1 Paket Vanilya
ÇİKOLATALI PANDİSPANYA (22 cm'lik kalıp için)
Malzemeler
· 4 Adet Yumurta
· 1 Su Bardağı Toz Şeker
· 1 Su Bardağı Un
· 1 Su Bardağı Yoğurt
· 2 Yemek Kaşığı Kakao
· ½ Su Bardağı Sıvı Yağ
· 1 Paket Kabartma Tozu
· 1 Paket Vanilya
· 80 Gr. Sütlü Çikolata
· 80 Gr. Bitter Çikolata
KREM ŞANTİLİ PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler
· 4 Adet Yumurta
· 1,5 Su Bardağı Toz Şeker
· 1 Paket Krem Şanti (paketin üzerindeki tarife göre hazırlanmış)
· 2,5 Su Bardağı Un
· 1 Yemek Kaşığı Kakao
· 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
· 1 Paket Kabartma Tozu
Pandispanya Yapılışı
· Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
· Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince yağı ve (yoğurtlu tarifi yapıyorsanız) yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.
· Toz malzemeleri (nişastalı tarifi yapıyorsanız, nişasta ile birlikte) birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)
· Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. (Benim fırınım tam 1 saatte pişiriyor ve ben 55 dk. dan önce kapağını kesinlikle açmıyorum, siz fırınınızın performansına göre 45. dakikadan sonra kapağı çok az açarak kontrol edebilirsiniz)
* NOTLAR *
Pandispanyanızın yumuşacık olması için, yumurta aklarını ve sarılarını ayrı ayrı çırpmanız çok önemli. Yumurta aklarını mutlaka cam kasede çırpmanız gerekiyor aksi takdirde ne kadar uğraşırsanız uğraşın, katılaşmıyor.
Pandispanyanıza ekleyeceğiniz sıvı malzemeleri (yoğurt, yağ, erimiş çikolata yada hazırlanmış krem şanti gibi) yumurta sarılarını şeker ile çırptıktan sonra, şeker eridiğinde ekleyin.
Kuru malzemeleri ayrı bir kabın içine ve mümkünse iki kez eleyin.
Kalıbınızı mutlaka katı yağ ile yağlayın ve üzerine un serpin. Eğer kelepçeli bir kalıp kullanacaksanız kalıbın sadece alt kısmını yağlayın, kenarlarını yağlamayın. (Pandispanyanız pişerken yan duvarlara tırmanacak ve yağlı olmadığı için tutunacaktır) Piştikten sonra kenarından bir bıçak ile geçerek kalıbın kelepçesini kolaylıkla açabilirsiniz.
Pandispanyanızı, kolaylıkla katlara ayırabilmeniz ve çok daha lezzetli olması için bir gün önceden pişirin.
Klasik ve nişastalı pandispanyaları, pasta yapmadan önce ılık şekerli su veya reçelli su ile ıslatın.
Yoğurtlu pandispanya ve krem şantili pandispanyayı ıslatmanıza gerek yok, özellikle yoğurtlu pandispanyanın kendinden nemli ve sünger gibi bir yapısı oluyor.
hünerli bayanlar

6.03.2016

Almanya'da ki "quark" Fransa'da nedir?

Merhaba, bir takipcimin sorusu vardi;  Almanya'da tatlilarda kullanilan quark Fransa'da ne olarak geciyor?



Sagolsun bilen takipçilerim gecikmeden cevabini verdiler. Fransa'da "Fromage blanc" mis 

Bende ogrenmis oldum boylece :) 




via Instagram http://ift.tt/1TjgyR7

4.03.2016

Blogger'da post url si degistirme

tamda yapamadigim birseydi, bakiyorum kalici baglanti ayarina degismiyor sinir oldum. Arastirinca yabanci sitelerden aslinda çok kolay oldugun gordum :)))

Postu yayinlamadan once sag koseden kalici baglanti ayarina tiklayip, özel kalici baglanti ayarina basip ismini degistirebiliyoruz.


Ama yazimiz çok eski ve kalici baglanti adresi degisme ayari aktif degil;


iste o zaman yapacagimiz sey sag ust kosedeki "taslaga dondur" tusuna basip post basligini degistirmek :) ortadaki ustte "yayin" yazan yere degistirmek istediginiz basligi yazin ve sag kosedeki kalici baglantisindan "Otomatik Kalıcı Bağlantı"yi seçince otomatik degisecektir yeni basligimiz :) iste bu kadar. Sevgiler...


3.03.2016

Almanca Pandispanya Tarifi




Gordugum en guzel pandispanya tarifine rastlamis durumdayim. Cokmeyen pandispanya diye buna derim ben :)
Bir defa yaptim ve çok memnun kaldim, bundan sonra bu tarifi azaltip yada çogaltarak yapacagim.

Orjinal tarif soyle:



Bu da Turkçesi:

6 yumurta

200 gr seker (1,5 su bardağı şeker)

100 gr un (3/4 su bardağı un )

100 gr nisasta (3/4 su bardağı nişasta )

(kakaolu kek icin) 25 gr kakaolu puding toz halinde (sekersiz olan) yada (1/4 su bardağı kakao)


(acik renkli kek icin) 25 gr vanilyali puding toz halinde (sekersiz olan) yada (iki kuçuk paket vanilya)

1 cay kasigi kabartma tozu ( ben yarim paket kullaniyorum)


Yapilisi:

Yumurtalarin sarisini beyazindan ayirin. Yumurta beyazini kar haline gelene kadar cirpin. Sekeri azar azar ilave edin. pürüzsüz olsun, yumurta sarisini ekleyin. Un+nisasta+kakaolu veya vanilyali puding+kabartma tozunu karistirin. Eleyerek yumurtali karisima ilave edin. Dikkatlice cirpmadan alt üst ederek karistirin. Yagli kagit serili kek kalibina dökün. Üzerini spatula ile düzeltin. 200 derecelik firinda 30 dakika pisir.

Not: 200 derece firin bana fazla geldi benim firinim için bu yuzden ben 175° de pisirdim. Yumurtanin beyazina 1 yemek kasigi seker ekleyip oyle kabartiyorum. kalanini yumurtanin sarisina ekliyorum. Toz malzemeleri yumurtanin sari olanina ekliyorum ve kar halindeki beyazdan azar azar katip hafifçe karistiriyorum. Ayrica bu tarifte 26 cm için demis ama 6 yumurtayi 22 cm civari kalipta daha yuksek kabariyor 3-4 kat çikiyor. 



2.03.2016

Evde kup sekeri yapimi





Merhaba, evdeki buz kalıplarınızla yada çikolata kalıplarınız varsa sizlerde rengarenk küp şekerler yapabilirisiniz. Yapımı oldukça basit, ihtiyacınız olan ekstra malzeme çikolata yada buz kalıpları. Kalp şeklinde olan kalıbı ebay yada amazon gibi sitelerden temin edebilirsiniz. 




Malzemeler:
Yarım şu bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı şu
Toz yada jel gıda boyası (çocuklar için pancar suyu vs)
Buz yada çikolata kalıbı

Hazırlanışı:
Bir kasenin içine yarım su bardak toz şekeri koyun.
1 tatlı kaşığı suyu azar azar katıp, içine kurdan ucu kadar gıda boyası ekleyip şekeri nemlendirin.
Buz kalıbı yada çikolata kalıbına nemlendiridiğiniz şekeri koyup kaşığın arkasıyla iyice bastırıp sıkıştırın. İki gün kurumaya bırakın. Taş gibi sertleşmiş şekerleri dikkatlice kalıptan çıkartın. Renkli küp şekerleriniz hazır.

1.03.2016

Cake pops tarifi

Oglusumun dogum gunu için denedigim cake pops'lar :)

ilk once korktum ganajla olur mu diye ama oldu.
yapilisi kolay gibi gorunuyor ama ugrastiriyor.




Malzemeler:

2 paket beyaz kuvertür çikolata yada renkli kuvertür çikolata (400 gr)
100 gr sıvı krema ( %30 yağ oranlı )
çikolata boyasi (yoksa jel gıda boyası yada toz gıda boyası)
çikolatalı kek
3 kaşık kadar nutella yada çokokrem
1 yemek kaşığı krem santi
varsa kakao yağı ( ganaji akışkan yapmak için)


Hazırlanışı:

Beyaz kuvertür çikolatayı benmari usulu eritiyorsunuz. Kremayı bir kaseye koyup içine gıda boyasını ekliyorusunuz ve karıştıyorsunuz. Renkli kremayı çikolataya karıştırıp koyu kıvam bir ganaj elde ediyorusunuz. Bu aşamada ganaj donmasi için koyu olması gerek ama kekimizi çikolataya batirinca çubuktan duşebiliyor bu sebeple 1 yemek kaşığı çikolata yağı eklememiz gerekiyor. Ganajı daha cıvık yapsak bu seferde donmuyor.

Not: Ganaj yapmak zorunda degilsiniz aslinda sadece bolca siyah kuvertur çikolata eritip keklerinizi ona da batırabilirisiniz ama ısırdığınızda çıtır çıtır olur ganajın yumusaklığını vermez bu da tercih meselesi tabiki.

Keki istersendiniz normal yagli bir kek pişirin isterseniz hazır alın. Keki ufalayıp derin bir kaseye içine 3 kaşık kadar nutella yada çokokrem ve 1 yemek kaşığı kadar kremşanti ekledim, yuvarlayınca dağılmayacak kıvamda olacak.
Kekleri yuvarlayip yagli kagida dizin.

Fransa'da helal olan marka sunu buldum aldim ;



Cake pops çubugunu hazirladiginiz çikolataya batirip sonra hazırladığınız keklere batırıyorsunuz ve buzdolabına kaldırıp donmasını bekliyorsunuz.

NOT: Eğer ganajınız koyulasmışsa mıkrodalga fırında yada benmari usulu hafif ılıtmanızı tavsiye ederim. daha sonra kekleri dikkatlice tamamen çikolataya batırıp yağlı kağıda geri koyun.

İsterseniz delikli süzgeciniz varsa ona da takabilirsiniz. sonra tekrar buzdolabına koyuyorsunuz iyice donunca cake pops'larınız hazir :)












via Instagram http://ift.tt/1VBofQ8