31.03.2019

Nasıl Fransa vatandaşı olunur?

Fransa'da her sene oturum kartini yenilemek için yeni kanunlar çikiyor. Burada yasayanlar bilir. Onceden dil sarti yokken daha sonra A1  dil sarti getirilmisti, simdi ise A2 dil sarti gerekiyor ve tahmin ediyorum ki bunu daha da zorlastiracaklar oturum kartlarini yenilemek isteyenler için.

Uzun sure Fransa'da yasayip kisitli yabanci haklarindan bikanlar ve yorulanlar için vatandaslik almak gerçekten iyi bir adim. Ayrica pek çokta avantaji var bunlardan bir kaçi soyle;

Fransız vatandaşlığının faydaları nelerdir?

Fransız vatandaşlığı, Avrupa Birliği'nin 28 ülkesinde sayısız hak temin etmektedir; bunlardan en önemlileri şunlardır:
⦁Fransız vatandaşlığına sahip bir kişi özel vizesiz AB'nin 28 ülkesinden herhangi birinde yaşayabilir,
⦁Fransız vatandaşı olan bir kişi çalışma izni başvurusu yapmaksızın AB'nin 28 ülkesinden herhangi birinde çalışabilir,
⦁Fransız vatandaşlığı olan bir kişi, Avrupa Birliği'nin 28 ülkesinin sınırları içerisindeki okullarda ve üniversitelerde, bazı durumlarda tercihli eğitim,
⦁Fransız vatandaşlığına sahip bir kişi AB'deki 28 ülkenin herhangi birinde girişimci faaliyetlerde bulunabilir ve bir şirket kurabilir.

Vatandasliga iki sekilde basvurabiliyorsunuz; 
1. si evlilik yoluyla (par mariage) 
2. si uyum sureci yoluyla  (par décret)  detaylar asagida :

Fransa Vatandaşlık İşlemleri

Fransa Vatandaşlığı

Fransa’da 5 yıl ikamet edip, yaşadıktan sonra Fransa vatandaşlığı veya Fransa’da sürekli oturum izni talebiyle başvuruda bulunabilirsiniz. Bu süre evlilik gibi durumlarda biraz daha kısa olabilir. Fransa’da 5 yıl süreyle uzun süreli oturum izni ve çalışma iznine sahip olanlar Fransa vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirler.  Fransa vatandaşlığı veya Fransa’da sürekli oturum izni için başvuru da bulunsanız da, her iki seçenek de Fransa’da uzun süreli ikamet etmenize imkan sağlamaktadır.
Fransa’da sürekli oturum-ikamet izni size Fransa’da 10 yıl boyunca yaşama imkanı sunar. 10 yılda bir uzatma veya yenileme işlemi yapılması zorunludur.  Bununla birlikte Fransız vatandaşlarının sahip olduğu eğitim alma, çalışma, tıbbi yardım alma gibi birçok yasal hakka sahip olmakla birlikte Fransa’daki seçimlerde oy kullanamazsınız, seçme ve seçilme hakkınız olmaz veya bazı kamu hizmetlerinden yararlanamayabilirsiniz.
Fransa’da sürekli oturum izni talebi yerine Fransa vatandaşlığına geçtiğiniz taktirde Avrupa Birliği vatandaşı olarak kabul edilirsiniz ve Avrupa Birliği üye devletlerinde serbest dolaşım hakkına sahip olursunuz. Kendi uyruğunuzdan tamamen çıkmak yerine çifte vatandaş olabilirsiniz.

Fransa Çifte Vatandaşlık İçin Gerekli Evraklar

  1. Vat-12 formu (Fransa’daki Türkiye Başkonsolosluğu’ndan alınabilmektedir)
  2. Nüfus Cüzdanının orijinali ve 2 fotokopisi
  3. Fransız Kimlik kartının orijinali ve 2 fotokopisi
  4. Fransa vatandaşlığına geçiş sırasında isim değişikliği yapılmışsa, değişiklik yapıldığına dair mahkeme kararının tercümesi ve 2 adet fotokopisi
  5.  Fransız Vatandaşlık Belgesinin orijinali ve 2 fotokopisi
Çifte vatandaşlık işlemi yapmak için, harç ve posta bedelleri vadeli hesaba yatırılarak ödenmesi gerekmektedir. Nakit ödeme veya çekle ödeme kabul edilmemektedir. Bu ödemeyi posta üzerinden yapabilirsiniz. Ödeme yapıldıktan sonra doldurduğunuz Vat-12 formunun orijinal halini başvuruda Türkiye Başkonsolosluğuna ibraz etmek üzere diğer başvuru evraklarıyla birlikte sunacaksınız.

Fransa Çifte Vatandaşlık İçin Nüfus Kayıt Evrakları

Fransa çifte vatandaşlığından yararlanmak için doğum kayıt örneği, evlilik kayıt veya aile kağıdı almak amacıyla aşağıdaki evrakların Türkiye Başkonsolosluğa "Vatandaşlık Hizmeti" ibaresiyle postayla gönderilmesi gerekmektedir.
  • Kimlik fotokopisi
  • Pasaport fotokopisi-
  • Oturma kartınızın fotokopisi
  • Dilekçe: Adres ve telefon bilgilerinizin yer alması gerekmektedir.
  • Harç bedeli
Fransa çifte vatandaşlık başvuru dilekçesinde "anne kızlık soyadı" belirtilmelidir.  Evli kadınların, "kızlık soyadı" bilgisi de dilekçede yer almalıdır.
Fransa vatandaşlığına geçiş veya sürekli oturum izni alma işlemlerinde göz önünde bulundurulan en önemli kriterlerden biri en az 5 yıl boyunca ülkede yaşamış ve çalışmış olmaktır. Çalışma ve oturum izni aldığınız süre zarfında eğer Fransa’dan 6 aydan daha uzun süre ayrıldığınız taktirde sürekli oturum izni talebi geçersiz veya hükümsüz sayılabilir. Bununla birlikte istisnai durumlar söz konusudur ancak bu konuda bilgi almak için ikamet etmekte olduğunu bölgedeki idari birimlere danışabilirsiniz.

Evlilik Yoluyla Fransa Vatandaşlığına Geçiş

Evlenme yoluyla veya ebeveynelerinizden biri Fransız uyruklu ise Fransa vatandaşlığına geçtiğinizde 18 yaşını doldurmuş olmak ve Fransa’da ikamet etmeniz halinde birçok kamu hakkında (seçme hakkı da dahil) olmak üzere faydalanmaya başlarsınız.
5 yıl boyunca Fransa’da yaşamakta olduğunuzu kanıtlayacak belgeleriniz olduğu taktirde Fransa vatandaşlığına geçiş ile ilgili işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Fransız toplumuna entegre olduğunuzun kanıt olan Fransızca ve Fransa’nın kültürü ve toplumu ve ayrıca Fransız vatandaşların hakları hakkında bilgilerinizi bazı durumlarda belgelerle ispat etmeniz gerekebilir. Vatandaşlığa kabul edilmeniz durumunda Vatandaşlığa kabul ve Entegrasyon Sözleşmesini (CAI) imzalamanız gerekmektedir. Bu sözleşme formu 12 ay geçerli olup, 12 aydan sonra sözkonusu sözleşmenin (CAI) koşullarını (Fransızca bilme ve yurttaşlık bilgisi vb.) karşılayıp karşılamadığınız yetkiler tarafından değerlendirilecektir.
Aşağıdaki şartlara riayet etmeniz koşuluyla bir Fransız vatandaşıyla evlenip, 4 yıl evli kaldıktan sonra Fransız vatandaşlığı için başvuru yapabilirsiniz. Bazı durumlarda 4 yıl evlilik koşulu 5 yıla çıkabilir. (Örneğin evliliğinizi müteakiben en az 3 yıl boyunca Fransa’da yaşadığınız kanıtlayamadığınız durumda)
  • Halen evli olmanız gerekmektedir;
  • Evli olduğunuz şahsın Fransız vatandaşlığı statüsü devam etmelidir;
  • Çok iyi Fransızca bildiğinizi ispat etmelisiniz.
  • Evli olduğunuz süre zarfında Fransa’dan uzun süreli ayrılmamış olmanız gerekir.
  • Evliliğin formalite icabı olmadığını kanıtlayan diğer unsurlar
  • Fransız vatandaşı ile Fransa vatandaşlığına geçmeden önce Fransa dışında evlendiyseniz, evlilik belgelerinizin Fransız nüfus müdürlüğünde kayıt altına alınması gerekir.
  • Eğer ebeveynlerinizden biri Fransızsa bu süreç daha hızlı işleyebilir.

Evlilikten Dolayı Talep Edilen Oturum İzni İçin Gerekli Evraklar:

  • Uzun süreli vize başvuru formu
  • Pasaport
  • Biyometrik 3 adet fotoğraf
  • Pasaporttaki vizeli ve mühürlü sayfaların fotokopisi.
  • Başvuru sahibi Fransa Göç Ve Entegrasyon Ofisi Formunun üst bölümünü doldurmalıdır.
  • Adli sicil kayıt örneği.
  • Aile Cüzdanı
  • Emniyet müdürlüğünden alınmış son on yılı gösterir güncel yurtdışı giriş-çıkış belgesi
  • Evlilik Fransa’da gerçekleşmişse nüfus müdürlüğünden alınmış anne, baba, kardeşlerin, eş ve varsa çocukların göründüğü tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, apostilli ve Fransızcaya tercüme edilmiş olmalıdır.

Çocukların Fransa Vatandaşlığına Geçişi

Fransa sınırları içinde doğan yabancı ülke vatandaşlarının çocukları 16 yaşını doldurduktan sonra vatandaşlık talebinde bulunabilir. Ancak 18 yaşında, eğer 11 yaşından beri 5 yıl süreyle sürekli olarak Fransa’da ikamet ettiklerini ispat ettikleri taktirde Fransız vatandaşı olmaya hak kazanırlar.
Ayrıca 2015 yılında düzenlenen bir Fransız yasasına göre 6 yaşından 18 yaşına kadar Fransa’da yaşamış, öğrenim görmüş ve Fransız kardeşi olanlar Fransa vatandaşlığına kabul edilirler.
Ebeveynlerden birinin Fransa vatandaşı olması ve 5 yıldan fazla süre Fransa’da yaşamış olması, çocuğunun Fransa vatandaşlığına kabul edilmesini sağar.
Yasal vasisi Fransız olan ve onun tarafından büyütülen evlat edinilmiş ve büyütülen çocuklar ilerde Fransa vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirler.

Fransa Vatandaşlık Başvurusu

Yukarıdaki söz edilen koşulları karşıladığınız taktirde Fransa’da yaşadığınız bölgedeki idari birime vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz. Fransa vatandaşlık başvurusu yapmanız için aşağıdaki evrakların fotokopileriyle birlikte, durumunuza uygun  ‘vatandaşlık beyanı isteği’ sunmanız gerekmektedir:
  • 2 adet başvuru formu (imzalı ve güncel tarihli)
  • Fransa vatandaşlık başvurusunda bulunan kişi ve eşinin kimlik fotokopileri
  • Tam adınızın yazdığı adres beyanı
  • Doğum belgesi (Fransızca tercümesi ile birlikte)
  • Son 3 ayda alınmış evlilik belgesi
  • Eşlerin her birinin idari birim veya konsoloslukta imzaladığı yeminli ifade
  • Çocukların doğum belgeleri, mortgage sözleşmesi, ortak vergi bildirimi, tapu belgeleri veya ortak banka hesabı gibi evlilik durumunu ispat eden belgeler,
  • Evlilik süresince eşin Fransa vatandaşı olduğunu ispatlayan belgeler
  • Başvuru sahibinin yetkilerin belirlediği seviyede yeterli Fransızca bilgisine sahip olması veya Fransızca diploma veya Fransızca dil serfikası
  • Adli sicil kaydının temiz olması (Bu belge aynı zamanda da Türkiye’deki adli birimlerden de talep edilmektedir.
  • Çalışma veya finansal durumu belgelerle ispat etmeniz gerekebilir
  • Başvurunuz emniyet, belediye yetkilileri ve diğer hükümete ait idari departmanlar tarafından değerlendirilir ve emniyet tarafından görüşmeye çağrılabilirsiniz.
  • Başvurunuz kabul edilip Fransa vatandaşlığına geçtiğiniz taktirde ulusal kimlik kartı ve bir Fransız pasaportu size verilmektedir.

Benim basvuru surecim su sekilde oldu;

TCF ANF sinavina girip B1 seviyesinde TCF sertifikasi aldim puan minimum 300 olmasi gerekiyor. ( bu sertifika sadece vatandaslik basvurusu için geçerli olup 2 yil geçerlilik suresi vardir ucretide 100€ eger onceden aldiginiz B1 veya ustu bir seviye B2,C1,C2 dilf delf diplomaniz varsa TCF ANF sinavina girmenize gerek yok. Girecek olanlar ise su siteden yasadigi yerdeki sinav merkezini seçmeli http://www.ciep.fr/tcf-anf/coordonnees-centres-passation  Sadece belli sinav merkezleri bu sertifikayi veriyor)

Evde su kitapla hazirlanarak sinava girdim
ve su videolari izledim



bu siteden de ucretsiz kendimi test ettim 


  1. Gerekli evraklari toplayip valilige verdik (Strasbourg'ta) evlari doldururken francilisation yani ikinci bir isim basvurusu yapabilirsiniz hatta soyadinizi ve çocuklarinizin adini bile degistirebilirsiniz.
  2. Dosyada eksik evraklar oldugu için dosya geri dondu
  3. Eksikleri tamamlayip tekrar geri gonderdik valilige 16/05/2018'de  ve dosya tamamlandi
  4. Entretien au commissariat de police ( Karakol'da gorusmem oldu ve sunlari sordular;
Hepsine fransizca cevap vermek zorundasiniz
  • Kisisel bilgiler
  • çalisma durumu
  • çocuklar okula gidiyor mu gitmiyormu, gidiyorsa hangi okullar
  • herhangi bir dernege uye misin ( bu onemli Fransa'da uyum  saglamak açisindan )
  • esimin ne is yaptigi ve nerede çalistigi (esim yanimdaydi)
      5.  bir kaç gun sonra (ozellikle haftasonu  polis eve bakiyor gerçekten birlikte yasiyormuyuz diye ama bize gelmediler, bazen gelmiyorlarmis)
      6. PARIS'e tasindik (27/08/2018)
      7. Entretien Préfecture du Bas-Rhin ( Strasbourg'ta ki valilikte mulakat randevusu oldu ve 1 saat surdu sunlari sordu kadin beni tek aldi içeri;


    Hepsine fransizca cevap vermek zorundasiniz
    • Kisisel bilgiler
    • çalisma durumu
    • çocuklar hakkinda bilgi
    • Sizce Fransa democratik bir ulke mi?
    • Fransa'nin slogani (Liberté, égalité, fraternité)
    • Neden fransiz olmak istiyorsunuz? ( buraya entegre oldugumu duusnuyorum dedim)
    • sizce laiklik ne demek? Fransa laik bir ulkemidir? Laikligi tanimlayin ( bunu ozellikle sordu)
    • Fransa'da kaç tane département var ? (101)
    • Frasna'nin deniz asiri bolgeleri nelerdir?
    • Cumhurbaskani, basbakanin isimleri?
    • Anayasa ne demektir?
    • Fransiz yazarlar, sairler unlu sanatçilarin isimleri neledir?
    • Ulkenize ne slklikla gidiyorsunuz?
    • Ulkenize para gonderiyor musunuz?
    • Fransa'da nerelere hangi sehirlere gittiniz? tek tek isimlerini ve detaylarini sordu
    • Esiniz basinizi zorla mi kapatiyor?
    • Misafir geldiginde kadin erkek ayri mi oturuyorsunuz?
    • Calismak isteseniz basinizi açarmisiniz? (burda belki dedim , kapali çalismayi tercih ederim dedim ama yasalar bunu gerektiiryorsa ve mecbur kalirsam açabilirim dedim ( kadin biraz rasistti baya zorladi beni)) 
    • esinize en son ne hediye aldiniz?
    • Esinizle kaç yilinda tanistiniz? ( evlilik sahte mi degil mi irdeliyor burda)
    • Derneklere uye misiniz? ( Fransa'da dernekler çok onemli) hangilerine uyesiniz gorevleriniz neler?
    • kiraci misiniz ev sahibi misiniz?
    • Fransiz arkadaslariniz var mi?
    • aileniz ve varsa kardesleriniz nerede yasiyor?
    Ve aklima gelmeyen daha bir kaç soru vardi unuttum. Bu tarz sorulara internetten hazirlanabilirsiniz. Genel kultur sorularina "livret du citoyen" den buraya tik tik  diger sorulara da bir kaç youtube videosundan hazirlanabilirsiniz.








    Bu zilyon sorulardan sonra benim çikmami istedi gorevli ve esimi çagirdi. Ona da benzeri bir kaç soru sordu ayni cevabi veriyoruz mu diye. Sonra tekrar beni çagirdi yine ayni sorulardan iki uç tane sordu. Daha sonra tasindigimizi ve dosyamizi Paris'e almamiz gerektigini soyledik. Bir kagit doldurup mektupla yolladik.

    Bu asamadan sonra cevap bekliyoruz vatandasligi kazandik mi kazanmadi mi diye.

       8. 16/03/2019 da favorable yani olumlu cevap aldigim sari bir mektup aldim Paris valiliginden 😊
             9. 22/03/2019 da votre/vos acte(s) d’état civil français est/sont désormais disponible(s) via le site (fransiz dogum belgeniz hazirdir yazili maili aldim)
    10. mulakattan 6,5 ay sonra cevap geldi. Eger olmsuz cevap gelirse itiraz etme hakkimiz varmis
            11. 27/03/2019  da valilige gidip vatandaslik belgemi aldim. Onceden seremoni yapiyorlardi artik yapmiyorlar sanirim.  bana gelen sari mektubu ve onceden aldigim recepise kagidini verdim ve ismimi giseden cagirdilar belgemi aldim ve eve dondum.
           12.  Bundan sonraki islemler Carte nationale identité yani fransiz kimlik karti ve fransiz pasaport basvurusu oluyor. Onlar içinde dogum belgesinin (acte de naisannce) gelmesini beklemenize gerek yok 

    Vatandaslik basvurunu senelerce bekleyenler oluyor yada benim gibi hizli alanlarda oluyormus. Sanirim bu yasadiginiz yerin yaptigi isleme gore degisiyor.  Bazi mulakatlarda soru bile sormazken bazilarida benim gibi destan soruyorlar. Heryerinki degisiyor.  Bu vatandaslik konusunda surekli takip ettigim siteler ve forumlar vardi onlari paylasayim belki faydasi olur size de;





    6 yorum:

    1. Blogunuzu okudum ve çok faydalı bi yazı olduğunu söylemek istiyorum. Bende bi kaç ay sonra eşimin işi sebebiyle fransa ya taşınıcaz ama orada bizi neler bekliyo bilmiyoruz beraber gidibilecekmiyiz bilemiyoruz henuz araştırma aşamasındayız. Sizin takip ederek daha çok bilgi ediniyorum teşekkürler.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Rica ederim, vize ve oturum isleriniz umarim kolayca hallolur. Kolay gelsin.

        Sil
    2. Merhaba..
      Fransiz vatandaşlık basvuru sureci oncesi blogunuzdan cok faydalanmistim
      Bunun icin ayrica tesekkur ederim
      Sizin paylasimlariniz ve farkli sitelerden bayağı calistim
      Ama sizin de belirttiğiniz gibi her bölgede (85) farkli oluyor sanırım
      Yada denk geldigimiz kisiye bagli
      Sonuç olarak 15 dk lik bir görusme yaptik
      1 bucuk ay icinde cevap gelirse red demekmis.iki ay sonra email le fransiz vatandaşlığımi aldigimi kart icin belediyeye basvurmam gerektigini söylediler (esim fransiz vatandaşı) etkisi oldumu bilmiyorum ve calisiyorum
      Bunun dısinda eve polis geldi karakola cagrilmadim. Görüşmede ise gunluk bilgiler cocuklar is nelerden hoşlandığım vs derneklere uye olup olmadigimi sordu
      Benim hikayemde bu kadar
      Tekrardan paylasimlariniz icin tesekkur ederim sevgiyle kalin...

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba, tecrubesinizi paylastiginiz için çok tesekkurler. Hayirli olsun vatandasliginiz. Sevgiyle kalin sizde...

        Sil
      2. Merhabalar evinize polis geldikten ne kadar zaman sonra aldınız fransız kimliğinizi?

        Sil
    3. Merhabalar. Ben Fransa’da oturma izini olan bir kadınla evlendim. Bir müddet Türkiye’de yaşadık. 2 çocuğum oldu. Çocuklarım Fransa’da dünyaya geldi. Daha sonra ekonomik nedenlerden ötürü Fransa’ya gelmek istedik. Eşim ve çocuklarım rahatça gidip gelebiliyordu fakat ben gidip gelemiyordum. Mecburen kaçak yollarla Fransa’ya giriş yaptım. Çocuklarımı okula da yazdırdım. Fakat oturum alabilmek için hangi yöntemleri kullanmam gerektiğini veya nereye başvurmam gerektiğini bilmiyorum. Lütfen bana yardımcı olun. İyi akşamlar iyi çalışmalar.

      YanıtlaSil

    Yorumlarinizi direk yazabilirsiniz.

    Whatsapp Button works on Mobile Device only

    Start typing and press Enter to search