30.05.2011

Çilekli Pasta 2 ve Turkiye'ye yolculuk

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba,


Bu haftalarda bir usengeçlik var ustumde çok fena. Ne  birseyler yapasim var nede buraya koyasim. Yarin 6 aylik olan kizim Esma ile Turkiye yolcusuyuz insaallah. Kizimi anneannesi, dedesi ve dayilari ilk defa gorecekler :) Heyecan basti simdiden. Bir ay kalip geri donecegiz. Bir yandan valizimi yaparken diger  yandanda pasta yiyorum. Kizim uyurken su tarifide yollayayip Allah'a ismrladik diyeyim dedim.

Bu pastayi baska bir kermes için yaptim. Tarifi Cahide hanimdan aldim. Onunki gibi guzel goruntusu olmadi ama tadini begendim. Kendi pastami kermeste satin alarak tadina bakma firsatim oldu :)

Sizde ordan bakarak yapabilirsiniz. Hepiniz Allah'a emanet olun :)









18.05.2011

17.05.2011

ilk mim'im :)

Sevgili birgül( sezobigo ) beni mimlemis çok sevindim :) Boylece ilk mim olayina katilmis oldum :)


1.MİM KONUSU;



Blog yazma yeriniz neresi? = Evim
En iyi ,rahat nerede yazıyorsunuz? Koltugumda kizim uyurken
Kimlerin haberi var? = esim, gorumcem
İş yerin de veya evde yada başka nerede yazıyorsunuz kim biliyor o çevreden? = Annem Kardeslerim Esim Gorumcem Ve bir kaç tanidik

2.MİM KONUSU;

EN SEVDİĞİM 3 GÖRSEL; Kizimin isil isil gozleri, Istanbul'da arabayla yada otobusle haliç koprusunden geçerkenki manzara, Anime resimleri

EN SEVDİĞİM 3 SES; Kizimin uyandigi zamanki sesi,  kuran sesi, keman sesi
EN SEVDİĞİM 3 TAT; Nutella, kirmizi meyveli dondurma, nar eksisi
EN SEVDİĞİM 3 KOKU; taze salatalik dogranmis kokusu, esimin mavi polo parfumunun kokusu, kizimin  kokusu
EN SEVDİĞİM 3 HİS; esimin sevgisini hissettigim andaki his, Istanbul'a giderken uçaga heyecanla bindigim his, Esimin Yemeklerimi begendigindeki sevindigim his





   Biraz fazla dusundum yazarken niyeyse. Mimleme sirasi bendeee, ayni sorulara cevap verin bakalim bloglarinizda :)


http://yenigelinler.blogspot.com
http://alternatifmutfak.blogspot.com/
http://cuisinedepetitemadame.blogspot.com/
http://esrarkapisi.blogspot.com/
http://www.evimizdekilezzetler.blogspot.com/
http://www.baharatlitatlar.blogspot.com/

16.05.2011

A Harfi Seklinde Seker Hamurlu Pasta

Sevgili guzel gorumcem Sinejan'in dogum gunu için yaptigim pasta. Bu pastayi çok özenerek yapmak istedim fakat seker hamurunu bir turlu tutturamadim. Satin aldigim butik pastacilik  kitabindaki tarife gore yapiyorum ama nerde yanlis yapiyorum bilemiyorm. Amak kitabi almanizi kesinlikle tavsiye ediyorum, çok guzel bir kitap gerçekten.

Mail atip sordum artik aldigim cevapta herkes kursa giderek bu isi ogrenmis. Guzel Turkiye'm de hersey var , ne guzel. Bende katilmak isterdim bu kurslara. Tabi orda hazir helal seker hamurlarida satiliyor ve bu yuzdende benim gibi yapicam diye iskence çekmiyor kimse. Neyse dersimi aldim yaparsam hazir seker hamurundan yaparim artik.  Pandispanya tarifini yine kitaptaki tariften yaptim. Allah'im bu kek bu kadarmi guzel olur!! Tadina bakinca pastanin sanki filmlerdeki gibi birden geçmise donersin hopppp bende  Turkiyede yedigim pastalara gittim :) 3 dilimmi yedim artik hatirlamiyorum.

Keki pisirip A harfini biçimlemek için kestigimde arta kalan kekle kayinvalideme misafirleri için bir pasta yaptim. Ama o pastam her nedense ayri bir guzel olmus, herkes tarif istedi :)
Onu sonra vercegim tarifini ( Sinejan sabirsizlikla bekliyor zaten :) )






Pandispanya için;

22 cm çapindaki kalip için; ( ben daha buyuk kalip kullandigim için miktari biraz arttirdim )

8 buyuk boy yumurta ( oda sicakliginda )
200 gr toz seker
80 ml su
165 gr un
50 gr kakao ( kesinlikle nestle kakaoyu oneririm, harika tadi var )
1 çay kasigi vanilta ozutu ( ben bunu kullaniyorum )

Yapilisi;

Once firini 175° ye ayarlayin isinmaya baslasin
yumurtalarin sarisini ve beyazini ayirin. Sarisini  çirpma kabina koyup içine sekerin yarisini suyu ve vanilyayi ekleyerek rengi açilana kadar çirpin. Beyazini cam kasede kalan seker ile kopurtunki krema kivamina gelsin. Unu ve kakaoyu ince elekte yumurtanin sarilatinin uzerine eleyin ve mikserle çirpin. Krema haline gelen yumurtanin beyazini tahta kasikla sarisina ekleyip yavasça sondurmeden alttan yukari dogru karistirin. Yagli kagitla kapladiginiz kaliba dokun ve firina koyun. 45-50 dk pisirin ama ilk 20 dk sakin firinin kapagini açmayin.

Kekiniz pisince firindan çikarin ve izgara telin uzerine koyup sogumaya birakin. Sogunca ikiye bolun ve arasina ne koyacaksaniz kekinizi meyvesuyula islatarak iç malzemenizi koyun. Ben  visne susuyla islatip  krema ve ustune frambuaz sosu koydum.

Frambuaz sosu için:

Bir paket donmus frambuaz ( buzu çozulmus )
1,5  bardak toz seker
Parçalayicindan geçirip sekerle iyice ezin.

Ganas için
200 ml sut kremasi (sivi krema)
200 gr kuvertur çikolata

Kremayi kaynama noktasina kadar isitip sonra çikolata parçalarini ekleyin ve karistirin. Butun çikolata bitince karistirmayi birakip buz dolabinda sogutun, vaktiniz varsa oda sicakliginda sogutun. Arada bir karistirarak kivamini ayarlayin. Sogudukça koyulacaktir. Koyu ve pastaya surulebilecek kivama gelince dolaptan çikarin.

Pastayi A harfi seklinde kesin ikiye bolun. Arasina istediginiz malzemeleri koyup birlestirin ve ustunu ganas kremasi ile kaplayin. Seker hamuru ile istediginiz sekilde susleyebilirsiniz.

Not: Seker hamuurum çok basarili olmasada yinede vazgeçmeyecegim :) çunku çok seviyorum seker hamuru ile çalismayi. Hazir seker hamuru almak en iyisi olacak.

Kupta Tatli Krema

Merhabalar,

Tariflerime biraz ara vererek tekrar geri dondum. Malum Blogger'deki arizalar, kaybolan yazilar, silinen yorumlardan sonra tamda zamaninda gitmisim. Bu aralar hiç yazasim yok aslinda, bir kaç tarif verip kaçacagim zaten. Malum  izin  zamani yaklasiyor :) Kizimla bana istanbul yollari gorundu insaallah. 
Çok ozledim ailemi ve istanbul'u. Neyse ben fazla yazi yazamiyorum yani beceremiyorum :) O yuzden hemen tarife geçiyorum. 

Bu Turkiye'deki  klasik danone'nin sutlu tatli kremasi ile ayni. Içine çesitli meyveler, findik fistik kirigi  koyup birazda biskuvi kirintilari ekleyip zevkinize gore yada evde ne varsa ekleyebilirsiniz :)

Muz
Elma
Burçak biskuvi yada kakaolu petibor
findik yada ceviz kirigi
Ve çikolatali tatli krema ( ben Fransa'daki MontBlanc marka kullandim )

Karistirip servis yap :)







4.05.2011

3.05.2011

Seker Hamurlu ilk pastam(di)

Seker Hamurlu pastalara hayranim. O kadar guzel seyler yapiyorlarki resmen sanat eseri. Yapanlari tebrik ediyorum gerçekten. Benimde  bir tane seker hamurlu pastam olsun istedim ve Ayse Yamanin 
Marshmallowlu Şeker Hamuru tarifine bakarak ilk seker hamurlu pastami yapmistim geçen sene :) Çok begenmedim tabi ama eh biraz idare eder. 



2.05.2011

Keçeden telefon kilifi

Sonunda!!! ilk defa keçe ile birseyler yapabildim.Ne zamandir birseyler yapim diyordum ama bir turlu vaktim olmuyordu. Esma uyudu  zamanlarda ufak ufak yapmaya baslamistim ve artik ilk keçeden esyami yaptim. Bir telefon kilifi. Cok harika olmadi ama bu isi bilmeyen ve ilk defa yapan birine gore fena degil bence :)
Yardim aldigim site burda tiklayin. Dikis tekniginide burda gostermis. Sizde burdan bakip yapabilirsiniz.