28.01.2013

Gül Pasta Tarifi



En çok denemek istedigim pastalardan biriydi bu, ama seklini nasil yaparim neyle yaparim diye dusunurken izledigim videolardan ve arastirdigim kaynaklara gerekli olan malzemeler zaten bende mevcutmus, buna çok sevindim :) burdan aldigim malzemelerin içinde



Simdi tarife geçelim:

Klasik pandispanya tarifimizi yapiyoruz


Kakaolu Pandispanya Tarifi: (16 cm lik kelepçeli kalip için)

Malzemeler: 

8 orta boy yumurta ( kabartma tozu kullanmiyoruz, yumurtanin beyazi kekimizi kabartiyor) ayrica kek yumurta kokmuyor endiselenmeyin)

2 su bardagi toz seker
3 yemek kasigi su
3 su bardagi un
2 yemek kasigi kakao
1 paket vanilya

Yapilisi:

Firininizi 175° ye ayarlayin isinmaya baslasin. Keki pisireceginiz kalibini hafifçe yaglayip unlayin yada yagli kagit serin. Kakao ve unu bir kabin içine bir kaç kez eleyin (hava kabarcigi kalmasin)
Yumurtalarin aklarini ve sarilarini ayirip,  aklarini cam yada metal bir kabta sekerin yarisi ile hacmi üç katina çikana  kadar çirpin.  Mikseri kaldirdiginizda  dusmeyecek sekilde olacak.  Baska bir kabta yumurtalarin sarisi kalan toz seker ile rengi açilana kadar iyice çirpin, 3 yemek kasigi suyu ve vanilyayi ekleyin tekrar çirpin.  Elediginiz kakao ve unu da ekleyin karistirin.Yumurtanin beyazini sarisina ekleyip tahta kasikla alttan uste dogru yavasça birbirine karistirin. Homojen bir karisim elde edin yumurtalarin beyazini söndurmemeye gayret edin. Hazirladigimiz hamuru kaliba dokup sicak firina surun. Ilk yarim saat firinin kapagini hiç açmayin. Daha sonra kurdan testi yaparak pismisse firindan çikarin ve sogutun.



24.01.2013

Tava Boregi denemesi

Bunu oylesine bir deneyeyim dedim sonuç guzel oldu, aslinda fotolar kotu oldugu için yayinlamayacaktim ama bir kaç kisi sorunca tarifini yayinlamak zorunda kaldim :) Goruntu kirliligi için kusura bakmayin artik...


Ben iki yufkadan yaptim ama tecrubeliler üç yufkadan daha guzel oluyor dediler. Isterseniz sizlerde uç tane yufkadan yapabilirsiniz. Ben kendi yaptigimi anlatayim.

Malzemeler


  • 2 hazir yufka
  • 1 su bardagi sivi yag
  • 3 bardak sut
  • 1 yemek kasigi tereyagi
  • iç için ( pisirilmis kiyma yada peynir )
  • orta boy tava




Orta boy teflon tavaya biraz sivi yag dokup (çok degil) fotograftaki gibi yufkamizi seriyoruz. 

Bir tasin içine sut ve sivi yagi karistirip sos hazirliyoruz.



Soslu karisimdan tavaya dokup, ikinci yufkamizi burusturup tavanin içine koyuyoruz ve harcimizdan ekliyoruz. Bir kasik tereyagimizi minik minik parçalra bolup yufkalarin arasina koyuyoruz. Tekrar yagli sutlu sosdan dokup dista kalan yufkalar kapatilip tekrar sostan dokup  çatalla bir kaç yerinden deliyoruz yufkalari. 


Tavamizin kapagini kapatip ocagimizin altini açiyoruz en dusuk ayarda kisik ateste yavas yavas pisiriyoruz. 10-15 dk sonra tavanin altini spatula ile kontrol ediyoruz pistiyse eger boregimizi ters çevirip ustte kalan pismeyen kismi alta getiriyoruz. bunu kapak ve spatula yardimi ile yapabilirsiniz.



Altida kisik ateste pistikten sonra iste sonuççç :) 


Disi çitir, içi yumusak tava boregi :) 

20.01.2013

Basarili bir krem santi nasil olur? (Fransiz Kremalari)


Fransiz Kremsantilerinin kivamini tutturmak bana gore epey zor, tadlari mukemmel ama sertlesmeleri bayagi zor oluyor. Ne kadar Krema sertlestirici (creme fix) koysamda olmuyor ( du ama Almanyanin dr oetker marka creme fix ini aldiktan sonra artik super santiler yapiyorum). 
Bir sitede bununla ilgili bir yazi buldum. Cok kisa ama faydali. 

Pour réussir leur crème chantilly, les chefs utilisent de la crème fleurette entière.
Pensez  à utiliser un récipient glacé, elle montera mieux.
Utilisez aussi du sucre glace tamisé pour que la texture soit plus onctueuse.



*Basarili bir kremsanti için Creme fleurette entière kullanin (içindeki katki maddeleri E471 vs dikkat edin helalmi harammi)

*Donmuş bir kap kullanmayı düşünün, daha iyi kabarip artacaktir
*Ayrıca elenmiş pudra şekeri kullanirsaniz böylece  kremsi bir doku olur.



9.01.2013

Anadolu Universitesi Bati Avrupa Programi Ilk Sinav



Merhaba herkeseee, 
Geçen sene Kasim ayinda ogrenip bu yazimda herkese duyurdugum  Anadolu universitesinin Avrupa'daki Turklere okuma imkani saglayan Bati Avrupa Programina subat ayindaki on kayit ile basvurmustum. tik tik

Simdi ilahiyat önlisans basvurum onaylandi ve ben ilk vizelerimi verecegim insaallah. Bu cumartesi-Pazar gunu sinavlarimiz var. Tum Avrupa'dan kaydolan arkadaslarla ayni anda girecegiz, herkes kendi ulkesinde girebilecek Bu merkezler Almanya Federal Cumhuriyeti'nde Köln, Stuttgart, Hamburg, Frankfurt, Münih, Berlin; Fransa'da Paris, Avusturya'da Viyana; İsviçre'de Bern; Belçika'da Brüksel; Hollanda'da Lahey (Den Haag), İngiltere'de ise Londra kentlerinde bulunmaktadır.


Lutfen dua edinnnnnn insaallah hayirlisi ile geçebiliriz vizelerden :) 

Bilgi almak isteyen yukardaki resme tiklayabilir... Sevgiler

6.01.2013

Seker Hamurlu Baykus Pasta

Bir sitede gorup acaba yapabilirmiyim diye denedigim  pasta. Biraz benzedi ben begendim umarim sizlerde begenirisiniz :) Bir amator oalrak ben çok sevdim. 



Universiteli misafirlerim yemege geldiler ve onlara bu supriz pastayi yaptim, afiyetle yedik :)


iç kisminda keki kakaolu ara kremasi sade ve frambuaz parçalari koydum.





2.01.2013

Kirmizi meyveli seker hamurlu pasta

Bu pastayi aylarr oncesinden yapmsitim belki de bir yil olmustur bilmiyorum sirf usengeçlikten koyamadim :)
Sevgili Komsumuz feyza'nin dogum için beraber yapmistik, arkadaslariyla beraber afiyetle yemislerdi.
Tarifinide unuttugum için sadece fotograflarini koyayim :)


Pastayi seker hamuru ile kaplayip susledim. 


Kremasina ve uzerine dondurulmus kirmizi meyvelerin birazini blendirdan geçirip kremaya kattim birazinida uztune koydum.