13.08.2011

Nugget ( çitir tavuk )




Malzemeler:

1 tavuk gogsu
1 paket pane harci
2 yumurta
2 yemek kasigi un
yarim limon
kizartmak için tereyag yada siviyag
tuz karabiber

Yapilisi:

3 ayri kap hazirlayin ve resimdeki gibi unu ( unun içine tuz ve karabiberide ekleyin ), çirpilmis yumurtayi ve pane harcini koyun.
Tavuklarin kalin yerlerini enlemesine ikiye bolunki ince olsun. Parça parça dograyin ve once una sonra yumurtaya daha sonra pane harcina bulayin. 10-15 dk dinlendirin.







Daha sonra tavaya yagi ekleyip kisik ateste kizartin.



Isterseniz limon sikarak servis yapin. Afiyet bal olsun.

Hunkar Begendi




Malzemeler:

3 patlıcan
2 çorba k.un
1 su b.süt
yarim su b.kaşar peynir rendesi
sıvıyağ
tuz,karabiber


Üzeri için:1diş sarımsak
2 domates
2 biber
1 çorba k.salça
1 defne yaprağı
sıvıyağ
250 gr kadar dana eti
1 soğan
tuz
su



Yapilisi:

Dana etini sıvıyağda kavurun. Üzerine doğanmış soğan ve sarımsakları ekleyin.Salçasını da ekledikten sonra bir süre daha  kavurun. Daha sonra üzerine yemeği pişirebilecek kadar su koyun. Bir süre piştikten sonra içerisine defne yaprağı, doğranmış domates ve biberi de ilave ederek pişirin. 








Beğendisi için; ilk olarak patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyun. Ben tam soyamadim o yuzden siyah siyah gorundu.Sonra unu tencereye alın biraz sivi yag ile  kavurduktan sonra  közlenmiş patlıcanları ince doğrayıp ekleyin. Bir süre eze eze kavurun. Patlıcanlar iyice ezilince üzerine sütü ilave edin ve karıştırmaya devam edin. İyice özleşince içerisine en son kaşar peynirini ekleyerek peynir eriyene kadar karıştırın



.Beğendi ve et hazırlanınca, servis tabağına beğendi yayın. Ortası açılarak et ortasına yerleştirilerek servis yapın. Afiyet bal olsunn.



Firinda Pureli Kofte





Uzun bir arastirmadan sonra yumusak kofte tarifi buldum :) Gerçektende yumusak ve lezzetli oldu. Esimde çok begendi. O yuzden tarifi unutmadan hemen yazip koyayim dedim bloga.Yanina pirinç pilavi çok yakisti ,ve salatada yapmistim. Guzel bir iftar menum oldu. Sizde yaparsaniz pisman olmazsiniz soyliyeyim :)





Malzemeler:


Koftesi için:
___________
yarım kg kıyma
2 orta boy rondodan geçmiş soğan
maydanoz mutlaka koyarım
yarım çay bardağı süt
1 yumurta
1 çk kimyon
2 çk kabartma tozu
1 tk kaşığı karabiber ve pul biber.
galete unu 



Garnitur için:
___________
Haslanmis bezelye
Haslanmis havuc   } Ben bunlari konserve kullaniyorum
Haslanmis mantar  


Puresi için:
_________


5 orta boy patates
1 su bardagi sut
1 yk tereyagi
tuz ve karabiber


Yapilisi:


Herseyden once haslanacak malzemelerimizi hepsini haslayalim. Patatesleri ve  eger iç malzemeleriniz çig ise havucu ve mantarida minik minik dograyip bezelyeyide ayiklayip ayri tencerelerde haslayin.Onlar haslanirken kofte malzemelerini karistirip buzdolabinda dinlendirelim. O dinlenirken iç malzemeleri ve pureyi hazirlayalim biz :) Ben ugrasmiyorum haslamaya direk konserve kullaniyorum daha pratik oluyor.


Haslanan bezelye mantar ve havucu bir kabin içinde karistiralim. Firini 180° ye getirinki isinsin bir yandan.


Pisen patateslerimizi iyice ezip tencereye alalim içine sutu , tereyagini ve tuzunu ve karabiberinide ekleyip karistirip pisirelim ve sonra altini kapatip blendirdan geçirelim.













Buzdolabindan koftemizi çikaralim ister tepsiye ister borcama ne kullanmak istiyorsaniz onu yaglayip bir guzel elinizle bastirarak duzlestirelim. Sicak firina surun ve kofteyi pisirelim. Kofte pistikten sonra firindan çikaralim ve iç harcinizi koftenin uzerine yayalim. Patates puresinide harcin ustune yayalim ve tekrar firina verelim. Uzeri kizarana kadar pisirelim. Sicak servis yapalimm. Afiyet bal olsun :)

8.08.2011

Hashasli cevizli çorek



En sonunda yaptim. Bu tarifi denemeyi çok istiyordum çunku en sevdigim çoreklerden biri. Hashas ezmesinide Turk Marketten bulunca degmeyin keyfime :) sunuda anladimki hamurisinde iki tane maya kullaninca daha iyi kabariyor.

Malzemeler:

1 lt den az sicak süt
2 yk seker
1,5 yk tuz
2 paket yas maya
aldigi kadar un
yarim su bardagi sivi yag
2 yumurtanin sarisi

iç harci:
1,5 su bardagi hashas ezmesi
yarim su bardagi tahin ( istege bagli )
1 su bardagi ceviz
yarim su bardagi sivi yag
1 yk seker


Yapilisi:

Hamuru yogurmak un hariç tum malzemeleri karistirma kabina koyup mayalar eriyinceye kadar karistirin.Unu azar azar eleyerek ekleyin ve yumusak birazda civik bir hamur elde edin. Yani hem elinize yapissin hemde yapismasin :) Daha sonra ustunu bir bezle ortup sicak bir yere koyun ve en az yarim saat kabarip mayalanmasini bekleyin. Hamur iki kati olana kadar iç malzemeleri hazirlayin.
Bir tasa tum iç harci katip karistirin.
Daha sonra tezgahinizi yada masanizi ellerinizle sivi yag ile yaglayin. Hamuru tezgahiniza koyun ve yagli ellerinizle açin genis bir sekilde ama çok ince olmasin.


Daha sonra iç harci hamurun uzerine surun ve biçakla uzun ince seritler kesin. Iki seriti ust uste koyup buzusturun yada yuvarlayip istediginiz sekli verin.


Bir yandanda firininizi pervanesiz olarak 200° ye ayarlayinki isinsin. Yagli kagit serilmis firin tepsisine hamurlarinizi koyun ve uzerine yumurta sarisi surun.


 isterseniz susamda ekleyebilirsiniz. Alti ve ustu kizarana kadar pisirin.


Pistikten sonra kabuk tutmamasi ve sertlesmemesi için nemli bir bez ile uzerini ortun sogumaya birakin




  Afiyet bal olsun lop lop et olsun :)


Kremali Kabak Çorbasi



Malzemeler :

2 adet kabak
yarim çay bardağı un
1 su bardağı süt
2-3 yemek kasigi margarin
35 su bardağı su
Tuz
Süslemek için bir miktar dereotu

Yapilisi:

Öncelikle kabaklar yıkayıp dorde bolup dograyin. Doğranmış kabaklari derince bir tencereye alın  üzerine 3 su bardağı su ekleyin ve haşlamaya bırakin. Kabaklar haşlandıktan sonra mikserden geçirerek ezin püre haline getirin. Derince bir tencereye margarin konup eritin. Eritilmiş margarine un ilave edin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan una yarım su bardağı su ve bir su bardağı süt ilave edilerek kisik ateste kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra içine püre haline getirilen kabaklari dokun. Tuzu ekleyin 5–10 dakika daha kaynatın. Piştikten sonra üzeri ince kıyılmış dereotu ile süsleneyek servis yapın. 






5.08.2011

Et ile İslim Kebabi

Iftara misafirlerim vardi ve bunu yapmistim. Menu olarak:

Pirinç pilavi
islim kebabi
Patates çorbasi
salata
humus
manti  "Kayinvalidemden"
kiymali su boregi  "Kayinvalidemden"

Malzemeler/

iri iri dogranmis kisi sayisi kadar dana eti
4 - 5 tane kemer patlican
3 domates
2 yesil biber
1 sogan
1 yk un
tuz-10 adet tane karabiber-pul biber-defne yapragi-
1  dis sarimsak
kizartmak için yag
Kuçuk bir temiz tulbent ve ip ( bununla baharat torbasi yapilacak, klasiktatlardan ögrenmistim tik tik)


Yapilisi;

Sogani yemeklik dograyin ve duduklu tencerede az yag ile kavurun. Parça etleride tencereye koyup biraz kavurun ve suyunu birakana kadar kisik ateste pisirin. suyunu birakinca 1yemek kasigi un ekleyip  karistirin. 3-4 bardak suyu kaynatip etlerin uzerine dokun. Baharat torbasinin içine tane karabiberleri, defne yapragini ve sarimsagi koyup açilmayacak sekilde iple baglayin. Tencereye koyup tuzunuda ekleyip Duduklu tencerede 20 dk normal tencerede 50-60 dk  kisik ateste pisirin.






Et piserken patlicanlari uzunlamasina ne ince ne kalin olacak sekilde dograyin ve kizginyagda kizartin.
Havlu peçeteyle yagini iyice emdirinki çok yagli olmasin. Firininizi 200° ye getirin isinmaya baslasin. Firin tepsisine + seklinde koyun  pisen etinizden buyukse bir parça kuçukse iki parça koyun ve kapatin. Ters çevirip kurdan batirin. Domates ve yesil biberide kapak yapmak için dograyip kurdanlara batirin. Tencerenizde kalan et suyunun içine 1 domatesi ( az olursa iki tane ) rendeleyip karistirip firin tepsisine dokun ve tepsiyi firina verin. En altin bir ust gozune koyunki yanmasin biberle domates. 

Daha sonra servis yapin. Afiyet olsun.

4.08.2011

Tarhana Çorbasi



Bu elde yapilmis tarhana artik heryerde satiliyor. İstanbul'da yasayanlarda Eminonu'nden kolayca bulabilir. Yada yapan komsulariniz veya akrabalarinizdanda hediye alabilirsiniz benim gibi :)


Malzemeler:
1 su bardagi tarhanaya
12 su bardagi su
1 yemek kasigi tereyag
1 yemek kasigi salca ( istege bagli )
Tuz-kekik-nane
(Tavuk suyu yada et suyu ile de sahane oluyor)


Yapilisi:
Tarhanayi 12 su bardagi suyu ekleyip biraz islanip yumusamasini bekleyin. Tarhana kuru oldugu icin piserken top top oluyor o yuzden islatilip bekletilmesi gerek bi 15-20 dk kadar.






Daha sonra ocagin altini yakip surekli karistirarak kaynatin. Koyulasmaya baslayinca bi 5-10 dk daha pisirin kisik ateste.Diger yandan tavaya tereyagini koyup salcayi kavurun ve naneyide ekleyin. Onlar pisince ocakta kaynayan tencereye dokun ve corba salcayi yiyene kadar bir tasim daha kaynatin. Kaseye koyup kekikle servis yapin. İsteyen kekik koymaz tabi size kalmis. Sevgiler

3.08.2011

Porsiyon Guveçte Etli Musakka


                     

Mubarek Ramzan ayi geldi çok sukur. Her bittiginde Gelecek Ramazan ayina kavustur Allah'im diye dua ederiz. Bu senede Rabbim bizi kavusturdu. Ilk iki gun kayinvalidemlerde yedigimiz için yemek yapmamistim. Uçuncu gunu bu yemegi yaptim.Yemegin ismini koyarken bayagi bir dusundum. Cunku hem turlu gibi hem musakka. En sonunda bunu koydum. 2 kisiyiz ama aç doymam zannedermis hesabi doymayiz diye 4 kisilik yaptim. Esimden tam not alinca benimde keyfime diyecek yoktu tabi :) Herkesin Ramazan ayi mubarek olsunnnnn.

Malzemeler:

1 patlican
1 havuç
1 ortaboy patates
2 domates
1 ortaboy sogan
250-300 gr civari dana eti
1 kabak
2 yesil biber ( ben çabuk bozuluyor diye dograyip dondurucuya atiyorum,ordan çikartmistim )
1 yk salça
tuz-karabiber-pul biber
kizartmak için yag

Yapilisi:

Patlican-kabak-havuç-patates yikanip kurulanip kabuklari soyulup minik minik dogranip kizartin. Kizaranlari suzgece koyunki yagini suzsun iyice. Baska bir tencerede sogani yemeklik dograyip iki yemek kasigi sivi yag ile kavurun. Yesil biberide dograyip iyice öldurun ve sonra eti kusbasi seklinde dograyip tencereye koyup kavurun.Firini 200° ye getirin isinmaya baslasin. Etler pistikten sonra Kuçuk guveclere paylastirin. Kizartilmis sbzeleri yagini almak için havlu peçeteye dokun ve onlarida guveclere paylastirin. Uzerlerine Baharatlarini tuzunu dokun. Bir kasede kaynamis suyu bir yemek kasigi salca ile karistirip guveçlerede dokun. Domates ve biberleri kapak yapip isinmis firina verin 20-25 dk pisirin ve servis yapin. Afiyet bal olsun.