15.12.2013

Çikolatali kapkek


Merhaba, 

Babamiz kakaolu kek istedi ve bizde kizimla beraber bu kekleri hazirladiikkk. 

12 lik cupcake kalibina tam oldu. 

Malzemeler:

2 yumurta
Yarim Su Bardağı Şeker
Yarim Su Bardağı Süt
Yarim Su Bardağı Sıvı Yağ
1,5 Su Bardağı Un
Yarim Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
Yarim su bardagi kakao


Yapılışı:
Yumurtaları ve şekeri, krema kıvamına gelinceye kadar iyice çırpın. Süt ve yağı ekleyin ve biraz daha çırpın.
Bir kaba, un, kabartma tozu, kakao ve vanilyayı birlikte eleyin.  çırpma teli ile karıştırın. İstediğiniz bir kek kalıbına yada cupcake kalıplarına döküp, önceden ısıtılmış 175 derece fırında (pervanesiz) 30-35 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.


Üzeri icin:

100 ml sivi krema
100 gr kuvertur cikolata

Sivi kremayi kucuk bir tencerede isitin ama kaynatmayin. İcine kucuk kucuk dogradiginiz cikolatalari ekleyin ve karistin. Cikolatalar eriyip kivami koyulasinca ve purussuz hale gelince sogumaya birakin. Sogudukca dahada koyulasacaktir. Nutella kivaminabgelibce elde ettiginiz kremayi krema sıkma torbasina koyup sekil vererek  cupcakelerinizi susleyin. Ben daha once burda bahsettigim 1M Duy ile gul seklini vererek yaptim.


12.12.2013

Elma şekeri tarifi

Bir kac gundur carsida arayipta bulamadigim ve surekli aklima takilan elma sekerini sonunda bende yaptim :)

Butik Pastacilik kitabindan denedim tarifi ve gayet memnun kaldim. Işıl ve Berna hanimlara cok tesekkur ederim. 


Tarif ise söyle:

  • 5 orta boy elma 
  • 2 cup ( 400gr ) Toz seker (yani 2 su bardagi kadar)
  • 180 ml su ( 3/4 su bardağı = 180 ml )
  • 1/4 cup glikoz surubu ( 4 yemek kasigi )(eczanelerden yada marketlerden bulabilirisiniz)
  • Yarim çay kasigi kirmizi gida boyasi
  • yagli kagit
Yapilisi:

Kalin tabanli bir tencere içerisine Toz seker, su, glikoz ve gida boyasini koyun.
Orta ateste yaklasik 20-25 dk pisirin. Bu asamada kasikla karistirmayin sadece saga sola çevirin tencereyi. Elmalar sogk olmali ama nemli yada islak olmamali dikkat edin.
Elmalari iyice yikayip kuruladiktan sonra çubuk saplayin.
Bir çay tabagina karisimdan damlatin, eger hemen sertlesiyorsa karisim hazir demektir. 
Elmalari pisirdiginiz sekere batirarak iyice suzdurun ve yagli kagida koyun. Oda isisinda sogutun. Buzdolabina koymayin.

Afiyet olsun :)











2.12.2013

Bir tepside uç borek :)

Kayinvalidemlerle beraber yemek için, kim hangisiden seviyorsa ondan yesin diye yaptigim  borek.
 Tat ve kokulari birbirine karismiyor endise etmeyin :) Hem pratik hem lezzetli dosemeli borek.


Malzemeler:

5 yufka
2 yumurta
3 bardak sut
1 su bardagi bardagi sivi yag

iç harci için:
patates haslamasi
soganla kavrulmus kiyma
peynir
tuz
karabiber (istenirse)

Yapilisi:

Bir kaseye sutu, yagi ve yumurtalarin beyazini koyup karistiriyoruz.
iç malzemeleri hazirliyoruz.


  • Tepsiyi yagliyoruz ve iki tane yufkayi en alta dosuyoruz. 
  • Sutlu karisimdan dokuyoruz heryerine
  • Iç malzemeden resimde gordugunuz gibi dosuyoruz.
  • Tekrar iki yufka koyup sutlu karisimdan dokup islatiyoruz yufkalari.





  • Tekrar iç harçtan ayni sekilde diziyoruz ve son yufkayida ustune kapatip sutlu karisimdan dokuyoruz.
  • Yumurtanin sarisinida surup isterseniz susam veçorek otu ile susleyip 175° isiltilmis firinda kabarip uzeri kizarincaya kadar pisiriyoruz.
  • Borek pistikten firindna çikarip tepsiyi  uzerine nemli bir bez ile kaplayinki sertlesmesin.






1.12.2013

Kokostar Tatlısı

Bu tatliyi ikinci defa yapisim, ilk yaptigimda bir sorun yasamamistim fakat ikinci yapisimda biraz sekerlenme oldu. Onun nedeni de serbeti biraz fazla kaynatmaktan kaynaklaniyormus megersem. Bu detayi unutmamak gerek artik :)


Tarifine gelince; yaklasik 20-25 tane çikiyor bu tariften 

Malzemeler:

yarim paket oda isisinda tereyag yada margarin (125 gr)
1 kahve fincanı sıvı yag
1 yumurta sarısı
3 yemek kasigi kakao (az gelirse biraz daha ekleyin)
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
1 türk kahve fincanı toz seker
aldigi kadar un (yumuşak bir hamur olsun)

iç harci için:

1 yumurtanin beyazi
5 yemek kasigi hindistan cevizi

Serbeti için:
 2 su bardagi su
2 su bardagi toz seker
1 dilim limon (istenirse)


önce serbeti kaynatin kivamini tutturunca altini kapatip ilimaya birakin. ( çok kaynatinca sekerlenme yapiyor, az kaynatincada kurabiyeleri dagitiyor)

sonra iç harci hazirlayin,


Daha sonra kurabiye hamuru malzemelerini karistiriip kurabiye hamuru elde edin


Bu sekilde hamuru açip içine harç koyun


sonra kapatip yuvarlayin


Firin tepsisine dizip 170 derecede pisirin. Yaklasik 15 dk falan biraz sertlesince çikarin.