Merhabalar efendim,

Bloguma dusen google aramalarina bayiliyorum :) bu seferde çinlilerin çocuk yemekleri çiinca karsima anladimki bento yapimini ariyorlar. Ufak bir arastirma ile bu postu yazayim dedim.




önce ön bilgi verelim;

Bento, Japon mutfağında yaygın olan tek porsiyonluk hazır ya da ev yapımı paketlerdir. Geleneksel bir Bento, genellikle kutu şeklinde bir kaba konulan pirinç, balık, et ya da bir veya daha fazla salamura edilmiş veya pişirilmiş sebzeden oluşur. Kaplar, tek kullanımlık toplu üretimden el yapımı olanlar arasında değişkenlik gösterir. Japonya'da; dükkanlar, bento mağazaları, tren istasyonları ve süpermarketler de dahil birçok yerde hazır bulunabilmesine rağmen Japon evkadınlarının; eşleri, çocukları ya da kendileri için zaman ve enerji harcayarak özenle bu kutuları hazırlaması hala çok yaygındır.

Bento'lar, kyaraben denilen ve anlamı "karakter stili" demek olan tarzda çok özenli bir şekilde hazırlanabilirler. Kyaraben stilinde yiyecekler anime, manga ya da video oyunu karakterlerine benzetilmeye çalışılır. Bir başka bento stili de "oekakiben"dir. Onun da anlamı "resim bentosu" olarak çevrilebilir. Bundaki amaç ise yiyecekleri insanlara, hayvanlara, yapılara ya da çiçeklere, bitkilere benzetmektir. Sık sık bento tasarımıcıları arasındaki rekabeti gösteren ve tetikleyen yarışmalar da düzenlenmektedir.

Dünya üzerinde bento'ya benzer yemek kutuları mevcuttur. Filipinler'de baon, Kore'de dosirak, Tayvan'da biandang ve Hindistan'da tiffin örnek olarak verilebilir. Bunun yanında, Hawaii adalarında da Japon etkisi üzerinden bir asır geçmiş olsa da kendi yerel tatlarıyla kişiselleştirdikleri bento'lar kullanılmaktadır. 

Çeviri: SaDe & Toruga
Kaynak: Wikipedia



zaten anime hastasiyimm, bunlara bayildimm







Bunlar ornekleriydi, simdi kullanilan malzemelere gelelim.

Bunlar figurler için kaliplar



 Japonlara özgü olan yosun yapraklari (Nori)

Bunlarda nori den yuz ifadesi kesmek için kalip.
(isterseniz elinizlede kesersiniz tabi.)

tipki bunlar gibi olacak


Nasil yapildigini gosteren birkaç video;