27.11.2012

Asure Tarifi

IMG_1513

Benim haarikaa bir kayinvalidem var biliyormusunuz siz?  Tatli dilli,haramat, hosgorulu, iyi niyetli, anlayisli tam bir melek :) Allah isteyen herkese onun gibi bir kayinvalide versin valla. Su kaynana lafini hiç sevmiyorum anne diyorum hep zaten  ikinci annem o benim.
 Ortami idare eder, herkesin gonlunu hos eder, yuzunden gulumsemesi hiç eksik olmaz. Allah razi olsun ebeden hakkini odeyemem. Bana hiç gurbeti yasatmadilar kendi evimde memleketimde gibi hissettirdiler burda bir tane bile akrabam ailem yokken onlar bana ne akrabalarimi ne de ailemin özlemini hisettirdiler. Kayinpederimde hakeza çok iyidir. Allah uzun omurler versin 
Bu yuzden çok seviyorum onlari. Gorumcem Sinejane' i taniyorsunuz zaten :)  Neyse fazla duygusala baglamayayim ben :) 

Bu da annemin nefismi nefis asuresi. Elleri dert gormesin çok guzel oldu. 

Malzemeler;

2 su bardagi asurelik bugday 
1 su bardagi fasulye ( isteyen 2 su bardagi konserve kullanabilir daha pratik oluyor )
1 su bardagi nohut  ( isteyen 2 su bardagi konserve kullanabilir daha pratik oluyor )
1 su bardagi kuru üzüm
10 adet kuru incir
18 adet kuru kayisi
1 su bardagi file badem ( istege bagli ) 
12 su bardagi su
3 su bardagi seker
suslemek için, findik, nar, antepfistigi, tarçin (evde ne varsa)


Yapilisi:

Bugdayi 1 gun onceden sicak su ile islatip ertesi gun buyuk bir tencereye alip ustune 12 su bardagi su ekliyoruz ve iyice hasliyoruz.Inciride yumusamasi için dograyip baska kuçuk bir tencerede 15 dakika hasliyoruz. Kayisi,  kuru uzum, file badem ve hasladigimiz inciri ekleyip  10 dk daha kaynattiktan sonra   3 su bardagi toz sekeri ekliyoruz. Az sekerli sevenler iki su bardagi koyup tadina bakip sonra arttirabilirde) Bi bes dakika daha kaynattiktan sonra  fasulyemizi ve nohutumuzu ( biz konserve kullandigimiz için en son ekledik, siz kuru meyvelerden once koyun konserve degilse)  ekliyoruz. Sizde konserve kullanirsaniz eger nohutun  kabuklarini soymayi unutmayin. Bes dakika daha kaynattiktan sonra ocagin altini kapatip ilimaya birakiyoruz. Eger civik olduysa endiselenmeyin soguyunca koyulasiyor zaten. Ocagin basindanda hiç ayrilmamak gerekir dibi tutmamasi için, surekli karistirmak gerek.
 Kaselere boldukten sonra susleyip ilik olarak servis ediyoruz miss missss :) 


IMG_1510




19.11.2012

Gokkusagi Pastasi, Rainbow cake, Gateau Arc-en-ciel


Merhaba dostlar, buyuk bir cesaretle birazda korka korka yaptigim gokkusagi pastam :) 
Martha Stewar' in yaptigi pastadan esinlenerek dunku kermesimiz için yaptigim bu pasta hem tad hemde goruntu olarak guzel not aldi. Benimde dort saat ugrasmama degdi çok sukur Rabbim utandirmadi :D
Resimlerden pek boyu belli olmuyor ama boyu uzun bir pasta oldu. Malum gokkkusagi rengi 7 tane fakat lacivert gida boyasi bulamadigim için (zaten mavi istedigim bir renkte olmadi ) 6 katli bir pasta oldu. Iyikide 6 olmus çunku pasta kutuma sigmayacakti çok uzun olacakti.
Tarifine geçiyorum

Malzemeler:

  • 15 adet yumurta ( evet onbes çunku buyuk bir pasta malesef ) oda sicakliginda olmali yumurtalar
  • 1,5  yada 2 su bardagi toz seker ( ince toz seker olmasi gerekiyor burda sucre en poudre diye satiliyor)



  • 1 paket vanilya

  • 2,5 su bardagi un
  • yarim su bardagi misir nisastasi ( ben Maïzena marka kullandim


  • 80 ml ilik su
  • Arasina ve etrafina surmek için krem santi. Bu sefer bunu kullandim ilk defa. Normalde diger kremalari kullaniyordum. Kermese ozendigim için ozel olsun istedim. Aslinda diger fransiz kremalarindan pek farki yok :) 

  • 2 paket krema sertlestirici, creme fix 
  • beyaz bulut için turk krem santi (olmasada olur :) ) 
  • kekleri islatmak için 1 kutu çilekli sut  (asagidaki paketten bir tanecik kullandim sadece ve  yogun bir tat olmasin diye normal sutte ekledim )





Gida boyalari: kirmizi, sari, yesil, turuncu, mavi ve mor varsa lacivert . Gida boyalarinin bazi renklerini turkiyeden getirmistim( toz boyalardan daha iyi sonuç aliniyor. Mor rengide wilton marka kullandim. kosher sertifikali oldugu için guvenerek aldim. ayrica uzerinde içindekiler kisminda baktim saincali birsey yok. isteyene maille atabilirim. 


Yapilisi:

  • Firininizi 175° de  ayarlayin, pervaneli yani fanli firinda pisiriyorum ben.


Iste bas kahramanim kelepçeli kalibim. 1 tane kalibim oldugu için surekli pisir bekle dök epey vakit aliyor ve ççoookkk yorucu oluyor. ayni boyutlarda 2 tane kalibiniz varsa sanslisiniz soyleyeym :)

  • 25 cm civarinda olan bu kalibimizi yagli kagit ile kapliyoruz.
  • Yumurtalarin beyazini ve sarisini ayiriyoruz. Beyazlarinin içine sarisi karismamasina dikakt edelim. Beyazini cam olan buyuk bir  kaseye ayirirsaniz kopurmesi için daha iyi sonuç alirsiniz. 
  • Mikserle yumurtanin beyazlarini sekerin bir kismi ile hacmi uç katina çikip tepeciklar olana kadar iyice çirpiyoruz ve bir kenara koyuyoruz.
  • ayri bir kaba ayirdigimiz yumurtanin sarilarina kalan sekeri ilave edip rengi açilana kadar krema kivami oluncaya kadar çirpiyoruz. 
  • Yumurta sarilarina 80 ml ilik suyu ve vanilyayi ilave ediyoruz. 
  • Unu ve nisastayi bir iki kez eleyip yumurtalarin sarisina ilave ediyoruz ve tekrar çirpiyoruz. 
  • Hazirladigimiz hamuru yumurtanin beyazina ilave edip spatula ile yavasça asagidan yukari dogru karistiryoruz, yumurtanin beyazini sondurmememiz gerekli. iyice karisinca malzemeler 6 ayri buyuk kaseye yada tabaga paylastirip gida boyalari ile renklendiriyoruz.

sonra sirayla teker teker renkli hamurlarimizi pisirelim. Turuncu hamuru kaliba bosaltalip, (ince olacak hamur ama yumurtanin beyazi onu biraz kabartacak)  sicak firinimiza koyalim. 
  • 10 - 15 dk pisirip kurdan batirarak kontrol edelim. 
  • Pisince çikartip diger renklteki hamurumuzu pisirelim. boyle boyle tum renkleri sirayla pisiriyoruz.

  • Kremayi hazirlamak için buyuk bir kaseye koyup 20 sn çirpip içine iki paket krema sertlestirici koyup tekrar sertlesene kadar çirpin ve buzdolabina kaldirin.


kenarlari ince yada yamuk oluyor pistikten sonra bu yuzden tam ölçulu olmasi için bir tabagi keklerin ortasina koyup kenarlarini kesiyoruz resimdeki gibi

  • Daha sonra servis tabagina yerlestirip kekleri çilekli sut ile islatiyoruz.  
  • Ustune buzdolabina koydugumuz kremayi surup tekrar kek koyup tekrar sutle islatip krema surup kekler bitene kadar ayni islemi yapiyoruz.
  • Kenarlarinida krema ile kaplayip istedginiz gibi sekillerle susleyebilirsiniz.


veee iste sonuççççç :) 4 saat ugramama degdi çok sukur :) 



  










15.11.2012

Diktiklerim

Merhabalar efendim Hicri yilbasimiz mubarek ve kutlu olsun.

Bu postumda diktiklerimden bir kaç resim gosterecegim. Dikis makinemi aldiktan sonra bir kaç sey denemek için çalismalara koyulmiustum. Terzi kizi olup dikis dikmesini bilmeyen ben dikis ogreniyorum ne ayip :D  Oncelikle ufak tefek basit seyler yapayim dedim.

Kizimin uzun gelen pantolonunun paçasini yaptim.



Yazlik uzun kollu gomleginin kolunu kesip kisa kollu yaptim ve kurdelelerle susledim 




Kollarina lastik taktim 


Bir tanede toka yapmayi ihmal etmedim tabii :) 


                                      Buda benim yerinde duramayip bir poz vermeyen minik mankenim :)




Kis geldikten sonra ruzgar onleyici yaptim

Kis geldigi için 1 metre polar kumas aldim ve uyku tulumu yapmak istedim. Gorumcem sinejane'in tavsiyesi ile fermuar dikmeden  dikip kizima giydirip bir gece yatirmayi denedim ama kizim  boyle yatmak istemedi uyumadi bu yuzden...


Ortadan ikiye kesip alt ust pijama yapmayi denedim :)


Pantolonun lastigini dikmek için bu blogdan faydalandim Vintage duygular tik tik



Asagidaki fotografta ucu gorunen kitabim iste bu, D&R da 40 tl civari satilan bu harika ansiklopedi Bu sitede 26 TL ve bende ordan aldim. Ucuzluk vadisi. guvenle alisveris yapabilirsiniz ( bu bir reklam degildir ama keske olsaydi belki para verirlerdi :D )


icinde pek çok teknikler var, yeni baslayanlar yada profesyoneller için. 


yakasini nasil yapacagimi bilemedigim için biraz uydruk oldu , daha çokk ogrenecegim sey var tabi vakit bulabilirsem :)))


Buda bitmis hali , sicacik tutyor kuzumu.





6.11.2012

Patates Koftesi


Merhaba, bayadir ihmal ettigim bloguma bir post yazayim dedim :) kimseyede ugrayamiyorum  çunku hem ders çalismam gerek hemde 2 yasina girmek uzere olan bir melegim var :)

Bu tarifi epeydir yapmistim ama firsat bulup koyamadim. Hem atistirmalik hemde bir yemegin yaninda aperatif gibi oluyor sevdim ben bunu :)

Malzemeler:
4 haşlanmış patates
2 çorba kasigi galeta unu
tuz
karabiber
susam
Yapilisi:

Haşlanmış patatesleri iyice eziyoruz. İçine galeta unu, tuz ve karabiber atıyoruz. Karışımdan yuvarlak köfteler yuvarlıyoruz ve susama batırıyoruz. Elimizle hafif bastırıyoruz. Bir tavaya az sıvıyag döküyoruz. Patates köftelerini çevirerek kızartıyoruz ve servis ediyoruz. Hepsi bu :)