29.04.2011

Elmali Kurabiye


Malzemeler:

Hamur için:
1 yumurta
1 su bardagi yogurt
yarim su bardagi seker
yarim su bardagi sivi yag
yarim paket yumusacik margarin
1 pk kabartma tozu
aldigi kadar un

Harç için:

4 elma rendesi
tarim su bardagi kirilmis ceviz
1 tatli kasigi tarcin
1 tatli kasigi sirke

Yapilisi:

Hamuru kulak memesi kivamina gelene kadar yogurun.
Harcini kuçuk bir tencerede pisirin.


28.04.2011

Visneli Pasta

Yine kermes için yaptigim ve tadina bakamadigim ayrica fotografta çekemedigim pastam :)

Kek için:

17 yemek kasigi un
17 yemek kasigi seker
250 gr yumusak margarin
1 pk kabartma tozu
4 yumurta

Malzemeleri karistirin ve once 150° de sonra 180° li onceden isitilmis firinda pisirin.


Krema için: 

1 lt süt
8 yemek kasigi seker ( puding sekersiz oldugu için )
2 paket vanilyali puding ( TR de sekerli puding satildigi için siz sadece sut ile pisirin)
1 paket crème fraiche épaisse yani kalin süt  kremasi
1 paket vanilya


Pudingi pisirip  iliyinca  süt kremasini ve vanilyayida ekleyip mikserle çirpin.  


Visneli sos:


1 sise konserve visne
3 yemek kasigi nisasta
3 yemek kasigi seker
Gerekirse biraz su ekleyin


Keki iliyinca ortadan ikiye bolun, kremayi arasina ve ustune surun. Visne tanelerini en ustune dizin ve sosunuda kuçuk bir tencerede pisirip ilitip uzerine koyun.


















27.04.2011

Patlican közleme ( Elektrikli ocakta )

Ihtiyaca binaen yaptim :)  Bir deneyeyim dedim bakalim nasil olacak? Sonuççççç ;  esim bayildi :)  Zaten o sevdiyse bitmistir benim için baskasi begenmesede olur :D   saka saka

Malzemeler:

2 patlican
1 domates
1 yemek kasigi zeytinyagi
Tuz
Pul biber
Yarim limon

Yapisili:

Patlicanlari yikayip ortadan ikiye bolun, ocagin orta ayarinda kozleyin. Ben 2. ayarinda yaptim Baska firinlarda degisiyor tabi. Biberler kozlenince kabuklarini soyup ekmek tahtasinda dilimleyip çukur bir tabaga koyun. Domatesi kup kup dograyip baharatlari, limonu ve zytinyaginida ekleyip karisirin. Bittii :)

tüm koyunca kozlenmiyor, ikiye bolmek en iyisi

kozlendikten sonra dograyin

kalan malzemeyle servis yapin




26.04.2011

Patatesli omlet



Malzemeler:

2-3 tane patates ( kisi sayisi kadar )
1 yumurta
2 yemek kasigi un
Tuz
Karabiber ( istege bagli )
Pul biber ( istege bagli )
Yarim cay bardagi sivi yag

Yapilisi:
Patatesleri yikayip soyduktan sonra rendeleyin. Un, yumurta, tuz ve baharatlari ekleyip karistirin. Tavaya cok az yag damlatip karisimdan bir parca koyun. Catalla duzlestirin biraz, kalin olursa patatesler pismiyor. Kisik ateste agzi kapali omletinizi ters duz ederek pisirin. Harciniz bitene kadar boyle pisirin.


















25.04.2011

Kremsantili muffin


Kermesimiz vardi 4 gun boyunca ve bugun bitti. Birkaç  pasta-kek yaptim. Satilacagi için tadlarina bakamadim kermesee gittigimde de çoktan bitmisti :) Kakaolu maffin yaptim 25-30 tane. Tarifi hunerli bayanlardan aldim. Orjinal tarifini ekliyorum buraya. Fazla olmasi için  2 kati malzeme kullandim.



Malzemeler (12 adet muffin için)

2 Adet Yumurta
3/4 Su Bardağı Toz Şeker (1 su bardağından 1 parmak eksik)
1/2 Su Bardağı Sıvı Yağ (yarım su bardağı)
3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt 
1,5 Su Bardağı Un
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
2 Yemek Kaşığı Damla Çikolata (isteğe bağlı)


Uzeri için;

 krem santi
sekerleme
1 su bardagi soguk sut
1 paket krema sertlestirici ( creme fix )


Yapılışı

Yumurta aklarını ve sarılarını ayırın. Akları cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Sarılarıda şeker ve kaynar su ile 4-5 dk. şeker tamamen eriyinceye kadar çırpın.
Yumurta sarılarına, yaği, yoğurtu ekleyin biraz daha çırpın.
Yumurta aklarınıda ekleyin ve mikserin en düşük devrinde karıştırın.
Toz malzemeleri (un, kabartma tozu, vanilya ve kakao) birlikte eleyin ve damla çikolatalar ile birlikte karışıma ekleyin. Çok az daha çırpın.
Muffin kalıplarının içine bir parmak boşluk kalacak şekilde pay edin.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25-30 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. (ilk 20 dk. fırının kapağını açmayın)

22.04.2011

Patates Salatasi


Malzemeler:

4 Orta boy Patates
5-6 yaprak marul
Yarim demetten biraz az maydonoz
3-4 tane yesil sogan ( yoksa 1 adet kuru sogan)
1 çay bardagi sivi yag
Tuz
Karabiber
nane
limon


Patatesleri haslayip pisince kabuklarini soyup istediginiz buyuklukte dograyin. Yesillikleride minik minik dograyip patateslere ekleyin. Baharatlari, limon ve siviyagida ekleyip karistirin. Servis yapin.

21.04.2011

19.04.2011

Kahveli Bavyera ( Kahveli mus pasta )

Cilekliden sonra kahveli yapmak farz oldu, çunku esim kahveli mus'a bayilir :) Pasta seklinde yaptim bunuda ama bir daha yaparsam kesinlikle kuplarda yapacagim. Cunku tam donmadan kesinde akiskan oluyor ve dilimlerken mus egri bugru oluyor. Buda bana tecrube oldu. Bunun tabanini kekten yaptim. Bence yapmak isteyenlere tavsiyem biskuviden yapin tabanini yada dedigim gibi kuplarda kedi dili biskuvilerle servis edebilirsiniz. Tercih size kalmis. Bir gece onceden yapmayi unutmayin.







Tabani için; ( Tercume için Hafif Tatlar'a tesekkurler )

- 115 gram yumusak tereyagi
- 115 gram elenmis pudra sekeri
- 3-4 adet oda sicakliginda yumurta beyazi
- 115 gram elenmis beyaz un
- 10 gram kakao
 
Tereyagi ve sekeri krema kivamina gelinceye kadar çirpin. içine elenmis un ve kakaoyu da ekleyin. Karistirmaya devam edin. Ama çok da fazla çirpmayin. Buzdolabinda tutabilirsiniz. Kullanmadan önce yarim saat önce buzdolabindan çikarmaniz lazim. Ucunu azicik kestiginiz bir torbaya kakaolu karisimi doldurun. Yagli kagidin üzerine, serit seklinde sıkın. illa serit seklinde kmanız gerekmez; istediginiz sekilde sikabilirsiniz. isiniz bittiginde buzdolabina kaldirin.


Kekin beyaz kismi için malzemeler:

- 115 gram badem unu
- 85 gram pudra sekeri
- 30 gram beyaz un
- 4 yumurta
- 1 yumurta sarisi
- 3 yumurta beyazi
- 30 gram toz seker
- 30 gram eritilmis tereyagi

Kaba, badem ununu, pudra sekeri, unu ve 2 yumurtayi koyup çirpmaya baslayin. (Bu arada, tarifi hamur yogurucu ile yapiyor.) iyice karistirdiktan sonra, kalan iki yumurta ve bir yumurta sarisini da ekleyip karistirin ve bir kenara birakin. Diger bir tarafta, yumurta beyazlarini kar halini alincaya kadar çirpin, içine toz sekeri ekleyerek çirpmaya devam edin. Karisimi, biraz önce yaptiginiz yumurtali karisimin üzerine dökün. Erimis tereyagini da ekleyin. Tahta kasikla, kar haline gelmis yumurta beyazlarini söndürmemeye çalisarak, karisimi iyice harmanlayin.

Buzdolabinda duran yagli kagidin üzerine kek hamurunu dökün. 6-8 dakika boyunca, 230 derece firinda, kek kahverengilesmeye baslayana kadar pisirin. Firindan çikarin, birkaç dakika ilinmasini saglayin. Ardindan yagli kagittan siyirin. Kagitttan siyirmadan önce, 1 haftaya kadar buzdolabinda tutabilirsiniz. Hatta derin dondurucuda 1 ay bile tutabilirsiniz.

Le bavarois au café:

2 kutu crème liquide entière (soguk) ( soguk sivi krema)
2 yk toz seker
1 tatli kasigi  jélatin (1 tatli kasigi agar agar yosun jelatini)
2 yemek kasigi kadar Nescafe

Bavyeranin Hazirlanmasi:

Crème liquide entière pudra sekeri ile krem santi kivamina gelinceye kadar bayagi bir çirpin ( uzun suruyor malesef ) sonra buzdolabina koyun.

Ocaga kuçuk bir tava koyun,   içine 2 yemek kasigi toz sekeri ekleyip pisirin. Karamel rengi alana kadar bekleyin. Rengi degismeye baslayinca 1 tatli kasifi toz jelatini ve 2 yemek kasigi nescafeyi ekleyin az daha pisirip ocagin altini kapatin sogumaya birakin.

Soguduktan sonra buzdolabindaki kremaya ekleyin ve karistirin. 

Kelepçeli kalibiniza, pisirdiginiz keki kalin kemer seklinde kesip  iç kismina koyun.Taban kisminada kalan kekin yuvarlak olarak kesip koyun. ve Kremali karisimi ustune bosaltin buz dolabina kaldirin.  

 
Kakaolu sos icin;

. 1 yk kakao

. 1 su bardagi sut

. 1 yk toz seker

. 2 yk nisasta
Sosu pisirip sogutun ve buz dolabindaki kremanin userine dokun. Tekrar buz dolabina koyun 4-5 saat bekletin. 

Franjipan ( Armutlu Tart )




Fransizlarin nede çok meshur tatlilari, turtalari ve pastalari var . Ekmegi bile sekerle pisirip adinada "brioche" diyorlar :) Yeni denemelerimden biri bu oldu. Turkçe tarifi Zinnur hanimin Bizim pastane blogundan aldim. Fransizca tarifi ise bu siteden bakabilirsiniz.
 Birkaç ufak degisiklik olabilir tabi. Bana fazla sekerli bir tatli geldi. Cokta istahla yemedim açikçasi. Kendi yaptigim Franjipanin resmini koyuyorum. Yapmak isteyenleride ustalarin sitelerine yonlendiriyorum :) Sevgiler...

Muz pasta



Malzemeler:
1 paket hazir pasta tabani ( ben kekimi kendm hazirladim)
1 paket puding ( aromasi size kalmis)
yarim litre sut (pudingi pisrmek için)
 kisi sayisi kadar muz
1 kutu sivi krema
1 paket eritme çikolata ( nestle dessert )
susleme için renkli sekerlemeler

Yapilisi:

Pudingi pisirip kekinizin uzerine surun. Muzlari soyup altini çok az kesin ve kekinizin ustune koyun.
Bir muzun etrafini kekle beraber keserek porsiyonlara ayirin. Kremayi bir tavada kaynama noktasina getirip altini kapatin ve çikolatayi minik minik kirip eritin ve sicakken porsiyonluk muzlarin uzrine dokun. Bunu yaparken lavabonun içine buyuk bir yuvarlak tepsi koyuyorum ustunede firin izgara telini koyuyorum. Muzlari tele dizip ilik çikolatayi ustlerine dokuyorum. Boylece dokulen çikolata ziyan olmuyor. Daha sonra tepsiden siyirip saklama kabina koyup kaldiriyorum. çikolata iliyinca sekerlerle susleyebilirsiniz.

18.04.2011

Truffle ( çikolata soslu kek toplari )





Herkesin kendine ozgu truffle tarifi var sanirim. Buda benim tarifim :)

1 kucuk paket mascarpone ( 1 paket labne peynir)


1 paket nestle dessert

1 kutu sut kremasi E471 olmasin dikkat edin, herhangi bir markada olabilir
2 yemek tabagi kadar kakaolu kek ( artan keklerinizi kullanabilirsiniz yada minik madlen hazir keklerden satin alabilirsiniz. )

Yapilisi:
Kekleri buyuk bir kasede ufalayin,  icine mascarpone yada labne peynirini koyup karistirin. Ceviz buyuklugunde parcalar koparip yuvarlayin. Eger  cok civik olup yuvarlanmiyorsa bir paket petibor biskuvisini ufalayip karistirin. 1 kutu kremayi kaynama derecesinde isitip altini kapatin. Nestle cikolatanizi cok ufak parcalayip kremaya koyun hizlica karistirip eritin. Yuvarladiginiz toplari catalin uzerine koyup eriyen cikolataya bulayip catali dikkatlice cikarin. Yaglikagida koyun ve uzerine ister hindistan cevizi ister findik yada fistik kirigi dukup sogutun. Sonra buzdolabinda dondurup servis yapin.

17.04.2011

Firin Makarna



Malzemeler:
1 paket firin makarna ( fransa'da macaroni long tip)
1 litre süt
3 yemek kasigi un
150 gr tereyag yada margarin
1 kase dolu rendelenmis kasar peynir ( gazi marka en iyisi )
1 yemek kasigi tuz
2 yemek kasigi siviyag



















Yapilisi:
Ortaboy Tencereye yarisindan biraz fazla kaynamis su koyup tuz ve yagi ekleyin. Makarnalari kirmadan koyun 15 dk haslayin. Baska bir kucuk tencereye unu koyup tereyagi ile biraz kavurun. 1litre sutu yavas yavas ekleyip telle cirpin. Karisim koyulasinca ocagin altini kapatin. Makarnanin suyunu suzup buyuk bir borcama bosaltin vr ustune kasar peyniri sonrada sütlu karisimi bosaltin. 175 derece onceden isitilmis firinda ustu kizarana kadar pisirin.

Peynirli kitir Pogaça


Malzemeler :
4,5-5 su bardağı un
1 poşet Dr. Oetker Maya
125 g yumuşak margarin
1 yumurta
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık süt

İç malzeme:
1,5 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze nane
1 yumurta akı

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Çörek otu
Susam

Hazırlanışı:
Unu eleyip maya ile karıştırın. Üzerine margarin, yumurta, sıvı yağ, tuz ve ılık sütü ilave edip 5-10 dakika yoğurun. Üzerini kapatıp oda sıcaklığında hamur hacmi iki katına çıkıncaya kadar yaklaşık 40-50 dakika bekletin. İnce kıyılmış maydanoz ve naneyi peynir rendesi ve yumurta akı ile karıştırarak iç malzemeyi hazırlayın. Hamuru 16 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı yuvarlayıp top haline getirin ve ortasına hafifçe basıp çukurlaştırın. İç malzeme koyup katlayarak üzerini kapatın. Poğaçayı şekillendirirken hamuru fazla inceltmeyin ve kapatırken kenarlarına fazla bastırmayın. Yağlanmış fırın tepsisine sıralayıp üzerini kapatın ve 30 dakika bekletin. Süre sonunda yumurta sarısı sürün, çörek otu, susam serpin ve pişirin. 175° önceden isitilmis firinda kabarip kizarana kadar pisirin.


16.04.2011

Biskuvili Pasta





1 paket Dr Oetker çikolatali puding
Yarim litre süt
3 yemek kasigi toz seker
1 paket kakaolu petibor biskuvi
1 paket sade petibor biskuvi
 toz findik ( istege bagli)
Baton kek kalibi ( dikdortgen yani)
streç film (sarmak için )

sekersizdir


Yapilisi:
Pudingi yarim litre süt ve 3 yemek kasigi seker ile pisirip ilitin.
Streç filmi kaliba kenarlari disari tasacak sekilde  yerlestirin.
Biskuvileri teker teker pudinge bulayip kaliba dizin.Ben 4 tane kakaolu 4 tane sade biskuvi koyup o siralamayi takip ettim. Kenardan tasan streç filmle ustunu kapatip buzdolabina yerlestirin. (Aceleniz varsa eger buzluga koyun; çabuk sogusun)
Soguduktan sonra kayik tabaginiza ters çeviri kalibi ve ustunden streç filmi alin.
Findik tozu ile yada hindistan cevizi ile susleyin. Yan yan kesip servis yapin.








11.04.2011

Muzlu aglayan pasta













Malzemeler


· 4 Adet Yumurta
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Un
· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
· 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
· 1 Paket Kabartma Tozu
· 1 Paket Vanilya
· 3 yk kakao

. 2 muz





Krema için:
· creme fraiche liquide
· 1 yemek kasigi toz seker
. 2 paket creme fix

Kakaolu sos icin

. 1 yk kakao

. 1 su bardagi sut
. 1 yk toz seker
. 2 yk nisasta
Kakaolu kekin Yapılışı

· Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
· Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.
· Toz malzemeleri  birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 40 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Sogumaya birakin.  Muzlari dilimleyip kekin uzerinr dizin. Hazirladiginiz Kremayi muzlarin uzerine surun. Dolaba kaldirin. Kakaolu sosu pisirin ve sogutun. İlik olunca dolaptaki pastanizin uzerine dokup tekrar dolaba kaldirin. İstediginiz zaman servis yapin.

çilekli pasta




Malzemeler

· 4 Adet Yumurta
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
· 4 Türk Kahvesi Fincanı Un
· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
· 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
· 1 Paket Kabartma Tozu
· 1 Paket Vanilya
·  1 kutu çilek


Krema için:
· çilekli krem santi
· 1 bardak soguk süt


Pandispanya Yapılışı

· Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
· Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.
· Toz malzemeleri  birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 40 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
 Soguduktan sonra kekinizi ikiye bolun hazirladiginiz krem santinin yarisini uzerine surup çilekleri dograyin ( ben muzda eklemistim, varsa koyabilirsiniz )
Diger kekide uzerine kapatip kalan krem santiyi surun ve çileklerle susleyin

4.04.2011

Bavarois aux fraise ( çilekli bavyera )

Aslinda bu bir gece onceden yapilmasi gerekiyorki iyice soguyup kivama gelsin. Ama o gun içerisinde yapacaksaniz 4-5 saat buzdolabinda bekletmeniz gerekiyor. En azindan erkenden yapin :)




Tabani için;
200g burçak biskuvi ( Fransa'da
spéculoos biskuvi kullaniliyor)
60g erimis margarin
 
Le bavarois aux fraises:
2 kutu crème liquide entière (soguk)
70g pudra sekeri
6 g  jélatin (1 tatli kasigi agar agar yosun jelatini)
200g çilek
 
çilek jolesi için;
200g de coulis de fraises
30g toz seker
Yarim limon suyu
1 çay kasigi jélatin (agar agar yosun jelatini)
Bunu e-leclerc'de gormustum


Patatesli pogça



MALZEMELER
1 su bardagi sivi yag
1 kg gram un
2 yumurta akı ( hamuruna sarısı üzerine )
1 pk yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4 tane ortaboy haslanmis patates
karabiber
pulbiber

YAPILIŞI

Bir çay bardağı Ilık  sütün  içinde  mayayi eritin, kalan malzemeler ekleyin ve  iyice yoğurulur   45 dk kadar mayalanması bekleyin. Haslanmis patatesi çatalla ezin tuz ve baharatlari ekleyin.
Mayalanan hamur istenen şekilde hazırlayin istenirse içine patatesli iç koyun, üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.



Macarons au Chocolat ( Hazir Pakette )


Hazir pastanede satilipta helal olan macaron bulmak çok zor. Fakat geçenlerde market ( E Leclerc)'de buna rastladim. Içindekileri inceledigimde haram olan birseye rastlamayinca çok sevindim ve hemen deneyeyim dedim. Frambuazli olsaydi çok sevinecektim fakat çikolatalisi vardi sadece. Arasindaki krema biraz aci geldi bana. Bitter çikolata sevmem zaten ,tamda o kivamdaydi. Ama yinede guzel oldu. Artik bizde rahatça macaron yiyebiliriz :)
 Paketteki hazir karisima sadece kopurtulmus 2 yumurta beyazi ve 100 ml süt ekliyoruz.