30.01.2011

Findikli Kakaolu pasta



Malzemeler;

4 Adet Yumurta
4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
4 Türk Kahvesi Fincanı Un
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
1 su bardagi kirik findik
1 paket hazir rulo pasta ( marketlerde satilan kuçuk)
1 paket kakaolu krem santi ( 1 su bardagi sut ile)

Pandispanya Yapılışı;


Yumurta beyazlarını cam bir kasede  sekerin yarısını ekleyip, şeker eriyinceye ve krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince yağı vetoz malzemeleri  ekleyin ve çok az çırpın.  Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.

Pastanin hazirlanisi;
Kelepçeli kalibin tum kenarlarina ince ince kestiginiz rulo pasta dilimlerini yerlestirin. Pandispanyayi  iki dilime ayirin. Pandispanya kelepçeli kalibin içine sigmayacagindan kemarlarindan kesip biraz kuçultmeniz gerekiyor. daha sonra dikkatlice kalibin içine koyun. Hazirladiginiz kakaolu krem santiyi  ekleyin ( evde sade krem santi varsa biraz kakao ekleyip karistirip kakaolu hale getirebilirsiniz) ve kirik findik serpin. Ustune ikinci pandispanya dilimini ekleyip tekrar krem santi ve findik kirigi serpip buzdolabinda biraz dinlendirip servis yapin.

27.01.2011

Elma kompotlu Tarte aux pomme (elmali turta)

ilk defa yaptim bu tarte aux pomme 'u. gerçek tarifi kompotlu olmuyormus , kremali oluyormus  bilmiyordum.

Kremali tarifi eltimden  aldim. Tarif burada. Bu arada kremalisini yiyince kompotlu olanin tadini begenmeyeceksiniz :)

Ben adato diye birinin tarifi youtube'tan buldum. Videoyu buradan izleyerek az çok fikir edinebilirsiniz




Hamuru için;

125 gr un

50 gr pudra sekeri

60 gr kup kup kesilmis yumusak tereyag

15 gr toz badem

2 gr tuz

1 çirpilmis yumurta

Yapilisi;  unu ve pudra sekerini eleyin. tereyagini ve toz bademi ekleyin ve biraz yogurun. Sonra ortasini açip tuzu ve yumurtayi ekleyin. Hamur kivamin gelene kadar yogurun. Kivami tuturmak için biraz daha un ekleyebilirsiniz.

Elma kompotu (puresi) için;

4 elma

1 tatli kasigi tarçin

50 gr toz seker

jolesi için:

su

nisasta

seker



26.01.2011

Fırında Çipura

Esim bi aksam fransiz marketten "turk baligi" diye bir balik alip geldi. Paketin ustundeki yaziya sozlukten bakinda çupra baligi oldugunu anladik. Yoksa ben oyle balik cinsinden falan pek anlamam. Tabi basladim tarif aramaya. Sevgili haticenin tarifini bulduk ve esimle beraber yaptik. Goruntusu kotu oldu ama tadi superdi :) Tesekkurler portakal agaciiiiii.





Fırında Çipura

2 kişilik

Malzemeler
  • 2 adet deniz çipurası
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 5-6 kiraz domates*
  • zeytinyağı
  • tuz
  • karabiber
  • 1 adet fırın poşeti

*kiraz domates yoksa normal domates ile de yapabilirsiniz.

Hazırlanması:
  1. Balıklarınızı temizletip üzerlerine derin bir çizik attırın. Temizlenen balıkları yıkayıp kuruladıktan sonra iç kısmına ve dışına zeytinyağı sürüp tuz ve karabiber serpin.
  2. Soğanı soyup halka halka doğrayın. Patatesleri soyup uzunlamasına ikiye kesip doğrayın. Kiraz domatesleri ikiye bölün. Hepsini karıştırın, üzerlerine bir miktar yağ gezdirip tuz ve karabiber serpin.
  3. Fırın poşetine sebzelerin yarısını yayın. Üzerlerine 2 balığı yerleştirin. Balıkların üzerine kalan sebzeleri dizin. Poşetin ağzını kapatıp birkaç yerine bıçağın ucunu batırın. Fırın tepsisine alıp önceden ısınmış 200C fırında pişirin.